Доступність посилання

ТОП новини

Чи є життя на Марсі? Наявність води вже підтвердили


Фото поверхні Марсу, будова якої близька за структурою до льодового грунту на Землі.
Знімок зроблено апаратом «Фенікс», 25 травня 2008 р.
Фото поверхні Марсу, будова якої близька за структурою до льодового грунту на Землі. Знімок зроблено апаратом «Фенікс», 25 травня 2008 р.
Лондон – Американська космічна агенція NASA підтвердила, що на поверхні Марсу є вода. Дослідження льоду, проведене надісланим на Марс апаратом «Фенікс», підтвердили, що він являє собою саме замерзлу воду, а не двоокис вуглецю.

Кажуть, що там, де є вода, є й життя. А там, де є замерзла вода, там можна припустити, що життя існувало в минулому.

Учений американської космічної агенції Вільям Бойнтон оголосив про відкриття журналістам: «Сталося щось, на що я чекав досить довго. Звичайно, ми знаємо, що станція «Одісей» на орбіті Марсу зафіксувала наявність там льоду шість років тому, але нарешті нам вдалося спробувати його на дотик. Цього раніше не робилося. І хочу сказати, що, з моєї точки зору, це смакує дуже добре».

Апарат на поверхні Червоної планети почав брати зразки ґрунту після того, як досяг її у районі північного полюса наприкінці травня цього року. Рука-робот захопила білу речовину, яку вчені наприкінці червня ідентифікували як лід, але його хімічний склад досі залишався невідомим. Але тепер вони довели, що це вода, бо лід розтопився при температурі 0 градусів Цельсію і вивільнив молекули води.

Поки що не знайдено ніякої органічної речовини

Дослідник із Університету Аризони Пітер Сміт, який очолює програму досліджень апаратом «Фенікс», сказав, що лід і далі аналізуватимуть, щоб встановити, чи умови на Марсі могли підтримувати життя в минулому.

«За допомогою цього аналізу ми також сподіваємося відповісти на запитання, що виходить за межі лише справи знахідки замерзлої води, а саме: чи є ця зона на Марсі зоною, придатною для життя. Зона, придатна для життя, означає, що періодично є вода у стані рідини, не сьогодні, а за якийсь період часу, і що ми також одержимо засадничі хімічні елементи для якихось форм життя. Це вже буде справою майбутньої місії визначити, чи щось живе почувається вдома в такому середовищі», – зазначив Пітер Сміт.

Він також зауважив, що хоча вже знайдені важливі поживні речовини, такі як сода, поташ і магній, але не відкрито жодної органічної речовини.

Раніше NASA оголосила, що нинішню місію продовжено до кінця вересня, з огляду на її успіх. Головний учений Програми дослідження Марсу агенції Майкл Меєр сказав, що завдання-мінімум «Фенікс» уже виконав, очікується успіх всієї місії загалом.

Тож малих зелених чоловічків поки ще знайти не вдалося. Але, можливо, Герберт Веллс та інші письменники-фантасти не були аж так далекі від істини.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG