Доступність посилання

ТОП новини

В Сімферополі заборонили інформувати громадян про НАТО


Сімферополь – В адміністративному центрі Криму влада заборонила інформувати громадян про Північноатлантичний альянс. Рішення про це днями ухвалила сесія міської ради. Її депутати більшістю голосів оголосили Сімферополь «територією без НАТО». Представники громадськості уже оскаржили це рішення у прокуратурі.

Сімферопольські депутати висловилися проти проведення «потенційно небезпечних навчань» НАТО на території Сімферополя. Крім того, вони виступили проти організації у місті будь-яких заходів з інформування громадян про Північноатлантичний альянс – круглих столів, лекцій, семінарів, конференцій тощо.

Секретар міськради Сімферополя Володимир Блінов заявив, що «представницький орган населення міста має політичну волю і всю повноту влади», щоб не допустити виконання урядової постанови про інформування населення щодо НАТО, особливо, у тій частині, що стосується шкіл і навчальних закладів.

За правду про НАТО є кому боротися

Таке рішення міської ради не відповідає законам, що регулюють обмін інформацією, вважає голова громадської організації «Кримська правиця» Олег Він переконаний, що таким чином сімферопольські депутати зазіхнули на Конституції України і Загальну декларацію прав людини, які гарантують вільне поширення інформації, в тому числі – і про НАТО.

Олег Фомушкін
Саме тому Фомушкін звернувся до прокуратури Сімферополя з проханням розглянути постанову Сімферопольської міськради про оголошення міста «територією без НАТО та без інформації про НАТО», оскільки переконаний, що «її впровадження має каратися адміністративною і навіть кримінальною відповідальністю».

У забороні поширення інформації про Альянс Олег Фомушкін вбачає «страх чиновників втратити частину своєї теперішньої влади». За його словами, якщо люди знатимуть про НАТО більше, дізнаються про переваги членства в Альянсі для України, то радянські стереотипи про «ворожий блок та натовський чобіт» будуть зламані.

Міськрада не боїться прокурора?

Прокуратура автономії розглянула законність рішення міської ради і мала визначитися з тим, виносити чи ні протест на рішення міськради. Речник відомства Наталя Бояркіна заявила, що прокуратура уже «готує протест і це лише питання часу».

Разом з тим секретар Сімферопольської міськради Володимир Блінов уже заявив, що депутатська більшість, яка об’єднує ліві і проросійські сили міста, обов’язково відхилить протест прокурора.
Стаття 34 Конституції України встановлює: «Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG