Доступність посилання

ТОП новини

Від інфляції до дефляції. Чи справді в Україні припинилося зростання цін?


Київ – Протягом минулого місяця зростання цін в Україні припинилося і навіть почалося їхнє зниження. Кабінет Міністрів звітує: дефляція у липні склала 0,5%. Але чи відчули українці падіння цін і чи свідчать нинішні показники про тенденцію?

Упродовж минулого місяця рівень споживчих цін в Україні знизився на 0,5%. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко прогнозує, що дефляція збережеться і в серпні. На її переконання, усі передумови для цього є.

При цьому Тимошенко зазначила, що негативні тенденції спостерігаються ще у восьми регіонах, і пообіцяла ініціювати відставку керівників цих областей, якщо така ситуація продовжуватиметься і в серпні.

Прем’єр нагадала, що ціна на нафту у світі почала знижуватися, отож, на її думку, немає підстав для того, щоб в Україні була інфляція. На загальнодержавному рівні зроблено все для того, щоб країна далі рухалася у бік зниження цін та інфляційних показників, каже вона.

«Якщо якийсь із регіонів на наступний місяць матиме інфляцію на тлі загальної дефляції, будуть подані документи на відставку», – каже Юлія Тимошенко.

Гаманці українців не відчули дефляції

Однак, попри оптимістичні заяви урядовців, українці кажуть: ані зниження цін, ані навіть їхньої стабілізації вони не відчули.

За цінами в магазинах та на базарах цього не видно, констатує киянка Олена. Можливо, трохи подешевшали фрукти та овочі, але це, ймовірно, пов’язано з сезоном, каже вона.

«Все одно у порівнянні з минулим роком ціни на овочі та фрукти дуже високі. У нас на роботі у їдальні, приміром, ціни зросли», – розповідає Олена.

Іще не тенденція

Нинішній показник дефляції не свідчить про позитивну тенденцію, зазначає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. На його переконання, залишається ще чимало інфляційних ризиків.

«Це і надвисокі соціальні виплати, які почнуться з осені. Це і високе зростання цін виробників, яке значно перевищує споживчі ринки. Це і подальше зростання цін у житлово-комунальній сфері, пов’язане із зростанням ціни на газ. І це почне активно проявлятися уже восени», – каже економіст.

У червні інфляція в Україні склала 0,8%. А починаючи з січня – 15,5%. Кабінет Міністрів змінив макропоказники, збільшивши прогнозований рівень інфляції за рік із 9,6% до 15,3%. Утім, на думку експертів, річний рівень зростання цін складатиме близько 20%.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG