Доступність посилання

ТОП новини

Збільшення готівки веде до інфляції


Київ – Кількість «живих» грошей в Україні збільшилася. Протягом минулого місяця їх сума сягнула понад 460 мільярдів гривень. Це на 4% більше, ніж у червні. Збільшився і розмін грошей, які гуляють поза банками.

У липні кількість грошей в обігу збільшилася на 4%. А протягом року Національний банк очікує, що вона зросте до 40%.

Щоби уникнути інфляції, державні структури на початку року намагалися витрачати якомога менше коштів. Тож наразі на рахунках казначейства залишається ще велика кількість грошей, які до кінця року потрібно використати, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Українського фондового центру Владислав Перевишко. Як наслідок, у наступних місяцях варто очікувати зростання цін, каже він.

«Безумовно, ці гроші кудись мають піти з рахунків казначейства, безпосередньо в оббіг. Державні структури будуть проводити закупки, будуть проводитися тендери. Відповідно ціни на ті чи інші товари та послуги будуть зростати. Цього року більшість державних структур надто тривалий час їх притримували. Це вже питання як до місцевої влади, так і до Кабміну», – зазначив Владислав Перевишко.

Разом з тим, за його словами, якби ці гроші були вкинуті в обіг раніше, інфляція в Україні була б набагато вищою, аніж нині.

Тим часом, за даними Держкомстату, протягом січня-червня номінальні доходи громадян зросли майже наполовину. Утім, це не означає, що саме настільки покращився і добробут українців. Реальні прибутки людей збільшилися менше, ніж на 15%. Зараз на одного українця у середньому на місяць припадає трохи більше 1000 гривень.

Жити в Україні стає краще, але не дуже

Рівень життя в Україні і справді покращується, заявив Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, хоча, каже він, це проходить надзвичайно повільно.

«Подивимося на кількість купівель нових авто чи побутової техніки, то ми дійсно маємо зростання. Так само, як ми маємо зростання у споживанні продуктів харчування і по м’ясу, молоку та молокопродуктах. У нас реальне зростання, і реальне покращення життя останні 5-7 років дійсно відбувається. Хоча воно йде дуже поступово і по споживанню більшості продуктів харчування ми все ще не вийшли на рівень 90 року», – зауважив Олександр Жолудь.

Від початку року витрати українців зросли на понад 40%. Тоді як зростання цін виробників перевищило 34%. І це за умови, що уряд прогнозував його на рівні 30%.

За даними Держкомстату, протягом минулого місяці в Україні спостерігалося незначне зменшення цін. Попри це, на думку багатьох експертів, річна інфляція в Україні перевищить макропоказники, закладені у держбюджеті і становитиме близько 20%

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG