Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання пального боляче вдарило по дешевих авіакомпаніях


Берлін – В Україні щойно з’явилися дешеві авіалінії. Але як довго вони залишатимуться справді дешевими? Зростання цін на пальне в світі змушує, наприклад, західноєвропейських авіаперевізників-дискаунтерів підвищувати ціни на квитки, інакше їм загрожує банкрутство. Німецькі експерти прогнозують уже взимку подорожчання авіаквитків на 20 відсотків.

У Німеччині час від часу ще можна побачити рекламу на кшталт – «На Майорку й назад за 50 євро». Але таких пропозицій стає дедалі менше. Подорожчання пального докотилося й до цивільної авіації.

Експерти заговорили навіть про початок серйозної кризи в галузі. Внаслідок подорожчання пального почали зростати ціни на авіаквитки.

Подорожчання до 20 відсотків

«Слід очікувати подорожчання квитків на 10, 15, 20 відсотків – в залежності від авіакомпанії та її попередньої діяльності, – заявив в інтерв’ю радіокомпанії Deutschlandfunk голова Федеральної спілки німецьких авіакомпаній Ральф Текентруп. – З такою перспективою слід рахуватися всім авіакомпаніям в усьому світі».

Болісно подорожчання пального відчули на собі так звані «дешеві авіакомпанії». Аналітики очікують, що цього року ірландська Ryanair вперше за останні два десятиліття матиме збитки. Кошти, які доводиться витрачати на керосин, з’їдають всі доходи.

Бажаючих літати стає менше


Дешевим авіакомпаніям нема більше на чому заощаджувати, оскільки сервіс у них і без того вже спартанський. Отже, авіаперевізникам нічого іншого не залишається, як підвищувати ціни на квитки. Наслідок: скорочення кількості авіапасажирів особливо на внутрішньонімецьких маршрутах.

У пошуку дешевшої альтернативи люди знову починають пересідати на потяг або на власне авто. Чимало німців раніше двічі-тричі на рік літали у відпустку за кордон. Тепер чимало хто говорить про те, що може дозволити собі таку розкіш лише один раз.

Авіакомпанії скорочують потужності

Саме через зменшення кількості авіапасажирів компанії-дискаунтери розмірковують про скасування низки маршрутів. Це підтверджує голова Федеральної спілки німецьких авіакомпаній Ральф Текентруп: «Зараз виникла потреба пристосовуватися до нових умов. Air Berlin, наприклад, вже заявив про скорочення потужностей. Ryanair планує скоротити потужності взимку, щоб ті машини, які залишатимуться на маршрутах, не працювали в збиток».

За словами Текентрупа, на авіагалузь, яка зараз має забагато дрібних і середніх перевізників, чекає хвиля банкрутств і об’єднань. Водночас експерти переконані, що, попри всі негаразди, бізнес-модель дешевих авіаперевезень не зазнає остаточного краху, а працюватиме і в майбутньому.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG