Доступність посилання

ТОП новини

США стурбовані ескалацією конфлікту в Грузії


Житловий комплекс у грузинському місті Ґорі після російського бомбардування. 9 серпня 2008 р.
Житловий комплекс у грузинському місті Ґорі після російського бомбардування. 9 серпня 2008 р.

Російсько-грузинський воєнний конфлікт Сполучені Штати сприймають як загрозу мирові в усьому кавказькому регіоні і закликають до негайного припинення вогню й повернення військ на старі позиції. Рада безпеки ООН у Нью-Йорку не може домовитися навіть про заклик до перемир’я.

Дана Періно, прес-секретар Білого дому, оприлюднила заяву, де дії Росії на грузинській території охарактеризовані як «небезпечна ескалація конфлікту». Ці дії негативно вплинуть на розвиток відносин між двома державами. «Я глибоко стурбований ситуацією у Грузії, — заявив президент Джордж Буш.— Сполучені Штати ставляться дуже серйозно до цієї справи. Атаки у районі Грузії, далеко за межами конфлікту у Південній Осетії, являють небезпечну ескалацію кризи... загрожують мирові в усьому регіоні. Гине багато мирного населення. Ситуацію можна розв’язати мирним шляхом. Ми у контакті з лідерами Грузії та Росії на всіх урядових рівнях. Грузія — суверенна держава і її територіальна цілісність мусить бути дотримана».

Тим часом високопоставлений, але неназваний представник Білого дому заявив журналістам, що Москва прагне дестабілізувати Грузію, щоб не допустити її приєднання до НАТО. З другого боку, оглядачі нагадують, що крізь Грузію проходить нафтогін Баку-Джейхан, що переганяє на Захід щодня мільйон барелей азербайджанської нафти.

Кандидати на посаду президента США засуджують вторгнення Росії до Грузії

Сенатор Джон МакКейн, президентський кандидат від Республіканської партії, назвав дії Росії у Грузії «тотально і абсолютно несприйнятними..., порушенням норм міжнародної поведінки». «Росія перетнула міжнародно визнаний кордон, вступивши на суверенну територію Грузії». МакКейн вимагає, щоб Росія «безумовно припинила свої воєнні операції і вивела звідти свої війська». Російські дії, на думку МакКейна, матимуть далекосяжні наслідки для американо-російських стосунків.

Сенатор Барак Обама, президентський кандидат від Демократичної партії, обережно добирав слова. Спочатку він не висував прямих звинувачень на адресу Росії, закликаючи Грузію і Росію «до обопільної стриманості, щоб уникнути ескалації до масштабів війни». Обама закликав до прямих переговорів «заради стабільності Грузії». Одначе трохи згодом Обама змінив свій тон, заявивши, що відтак «усім ясно, що Росія вдерлася на суверенну територію Грузії».

Російське бомбардування цивільних об’єктів витіснило на другий план Олімпіаду

Трагедія Грузії відтіснила на другий план навіть тріумфальні перемоги американських плавців на Олімпіаді у Пекіні. З телеекранів Америки не сходять жахливі кадри атак російських стратегічних бомбардувальників, що скидають бомби на мирне населення маленької Грузії.

Між тим, Рада Безпеки ООН вже кілька разів проводила екстрені засідання з приводу нападу на Грузію, але досі не змогла виступити із закликом до негайного припинення вогню. На заваді стає Росія, що має право вето на будь-яку резолюцію Ради безпеки, якщо вона не влаштовує Москву. Російський посол в ООН Віталій Чуркін виправдував дії Москви тим, що вони нібито є заборолом для «геноциду» осетинів з боку грузинських військ.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG