Доступність посилання

ТОП новини

Україна каже, що не пустить кораблі ЧФ з Грузії назад до Криму


Крейсер «Москва»
Крейсер «Москва»

Україна застерігає російську сторону від можливої участі кораблів Чорноморського флоту Росії в конфлікті у Південній Осетії.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо ситуації у Південній Осетії.

«З метою запобігання виникненню обставин, за яких Україна може бути втягнута у збройний конфлікт та військові дії через участь у них військових формувань ЧФ РФ, що тимчасово базуються та дислокуються на території України, українська сторона залишає за собою право відповідно до норм міжнародного права та законодавства України заборонити повернення на територію України до розв’язання конфлікту кораблів та суден, які можуть взяти участь у вищезгаданих діях», – йдеться у заяві.

Також Україна висловлює стурбованість тим, що Росія зволікає з підготовкою та підписанням Угоди про участь ЧФ РФ, що дислокується на території України, у конфліктних ситуаціях.

За наявною в МЗС України інформацією, 9 серпня 2008 року із Севастополю вийшла оперативна група кораблів Чорноморського Флоту Російської Федерації на чолі з Командувачем ЧФ РФ О. Клецковим.

За повідомленням російської сторони, кораблі прямують до Новоросійська. До складу цієї групи входять ракетний крейсер «Москва», ВПК «Сметливый», МПК «Муромец» і «Александровец», два ракетних катера, морський транспорт «Генерал Рябиков» і рятувальне судно «Епрон».

8 серпня 2008 року до Новоросійська вирушив ВДК «Ямал». Крім того, велика група кораблів ЧФ РФ, дислокованих у Севастополі, взяла участь у стратегічних навчаннях «Кавказ- 2008« і залишилася в районі Новоросійська.

Угруповання кораблів Чорноморського флоту ВМФ Росії, зокрема флагман флоту ракетний крейсер «Москва», прибули сьогодні в східну частину Чорного моря, до морського кордону з Грузією.

У Тбілісі Огризко обговорив ситуацію в Південній Осетії

У Тбілісі міністр закордонних справ України Володимир Огризко обговорив зі спеціальним представником ЄС на Південному Кавказі Пітером Семнебі розвиток ситуації в Південній Осетії, а також у цілому в Грузії,

Також на зустрічі йшлося про напрямки координації зусиль з метою сприяння негайному припиненню вогню, запобіганню ескалації насильства і започаткування переговорів.

П. Семнебі вітав активну і конструктивну позицію України з надання гуманітарної допомоги Грузії.

Міністр закордонних справ України також зустрівся у Тбілісі з Міністром закордонних справ Литви П. Вайтекунасом. Сторони обговорили поточну ситуацію в Грузії, а також небезпеку подальшого розширення зони бойових дій. Були розглянуті та опрацьовані формати можливого врегулювання конфлікту, започаткування переговорів між сторонами.

Раніше В. Огризко прибув до Тбілісі за дорученням Президента України Віктора Ющенка.

За словами міністра, В. Ющенко продовжує активні консультації з керівниками багатьох країн щодо врегулювання збройного конфлікту в Південній Осетії (Грузія).

В. Огризко зазначив, що мета його візиту – обговорити з керівництвом Грузії конкретні заходи з метою припинення військового протистояння.

«Позиція України відома. Ми закликаємо до негайного припинення вогню», – сказав він.

Міністр зазначив, що досягнення врегулювання можливе через поновлення переговорів за участю міжнародного співтовариства без будь-яких попередніх умов.

Він також наголосив на необхідності невідкладно організувати міжнародну гуманітарну допомогу усім постраждалим районам Грузії, включаючи південноосетинський, і якнайшвидше забезпечити економічне відновлення постраждалих регіонів.

В. Огризко планує обговорити перспективи врегулювання кризи із представниками міжнародних безпекових організацій, які мають прибути до Грузії.

«Переконаний, що лише спільними зусиллями із залученням усіх зацікавлених сторін, включаючи, безумовно, і Російську Федерацію, ми зможемо досягти успіху», – сказав міністр.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG