Доступність посилання

ТОП новини

Кораблі Чорноморського флоту Росії, дислоковані у Севастополі, беруть участь у війні з Грузією


Великий десантний корабель «Саратов»
Великий десантний корабель «Саратов»
Севастополь – У вихідні із Севастополької бухти до Кавказького узбережжя вийшла велика ударна група кораблів Чорноморського флоту Росії. Водночас з’явилася інформація, що росіяни з моря блокують грузинські порти і вже потопили одне із суден ВМС Грузії.

За уточненими даними, у складі групи, яка вийшла із Севастополя під вечір 9 серпня, 8 кораблів, у тому числі флагман флоту, ракетний крейсер «Москва», сторожовий корабель «Смєтлівий», ракетні катери «Гроза» і «Івановєц», малі протичовневі кораблі «Алєксандровєц» і «Муромєц», а також два допоміжних судна «Епрон» та «Генерал Рябіков». За іншими даними, ракетних катерів не два, а чотири. На борту «Москви» командувач Чорноморського флоту, віце-адмірал Олександр Клецков із оперативною групою.

Крім того, військові джерела повідомляють, що в районі Новоросійська перебуває ще одна група кораблів Чорноморського флоту, які базуються на території України. Серед них великі десантні кораблі «Цезарь Кунніков», «Саратов» та «Ямал». Ця група кораблів брала участь у військових навчаннях «Кавказ-2008».

Служба інформації і громадських зв`язків ВМФ Росії офіційно повідомила, що відповідно до Конституції, рішенням Верховного головнокомандувача Збройних сил Росії кораблі Військово-морського флоту Російської Федерації розпочали патрулювання морських просторів біля узбережжя Абхазії, поблизу зони збройного конфлікту в Південній Осетії. «З метою запобігання збройним інцидентам у районі патрулювання російських кораблів встановлені зони безпеки».

Основна мета даної операції – «забезпечення умов для захисту російських громадян, які перебувають у регіоні; надання підтримки російському миротворчому контингенту на випадок збройного нападу на нього; надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, що перебуває в зоні конфлікту», йдеться у повідомленні.

Росіяни обстріляли грузинські плавзасоби

Російські військові заявили, що не блокують грузинські порти і силу застосують лише «з метою реалізації невід`ємного права російської сторони на самооборону». У штабі Чорноморського флоту підтвердили, що у вихідні обстріляли 4 грузинські плавзасоби, один із яких затонув біля узбережжя Поті. З грузинського боку підтвердження цього немає.

За непідтвердженими даними, в абхазьких портах також перебувають кораблі російського флоту, постійне місце базування яких – Адлер і Новоросійськ. Зокрема, малий тральник «Касимов» зайшов у порт Сухумі, а кілька ракетних катерів – до Очамчири.

За повідомленням служби інформації і громадських зв`язків ВМФ Росії, після різкої заяви МЗС України, флагман Чорноморського флоту ракетний крейсер «Москва» і сторожовий корабель «Смєтлівий» повернулися до Новоросійська і стали на рейді порту.

Українські військові джерела у Севастополі повідомили, що штаб ЧФ Росії подав заявку на вихід згаданої групи кораблів, як і вимагає відповідна міжурядова угода, за добу. Тобто, у перший день конфлікту в Цхінвальському регіоні – 7 серпня.

За повідомленнями очевидців, режим служби морської піхоти Чорноморського флоту Росії в бухті Козачій у Севастополі був змінений ще 6 серпня. І цього та наступного дня вони посилено тренувалися на стрільбищі.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG