Доступність посилання

ТОП новини

Київ готовий надати Грузії гуманітарну і політичну допомогу


Російські війська на шляху до Цхінвалі
Російські війська на шляху до Цхінвалі

Україна наполягає на введенні в Південну Осетію Міжнародного миротворчого контингенту. Про це заявив у Тбілісі міністр закордонних справ Володимир Огризко. Він також зазначив, що не вважає, що Україну можна втягнути в цей конфлікт.

Спецпредставник Президента України Костянтин Єлисєєв зазначив, що Київ готовий надати Грузії гуманітарну і політичну допомогу. Він наголосив, що поки Україна не планує надавати Грузії військову допомогу, але додав, що Київ подивиться, як розвиватимуться події.

Чи має Україна надавати Грузії військову допомогу, Радіо Свобода запитало у колишнього начальника генштабу Збройних сил України, генерала Анатолія Лопату. «Я не очікую широкомасштабних дій. На сьогодні я розцінюю це як локальний конфлікт. Він випробує політичну думку, з одного боку, світової спільноти, з іншого боку – думку російського народу. Мабуть, треба вважати, що до цього відповідним чином будуть ставитися і наші політики. Силового втручання не буде. Вважаю, що наша присутність там як спостерігачів потрібна. У нас немає зобов‘язань про військову підтримку Грузії. Мабуть, цієї підтримки ніколи не буде».

Грузію, як члена ГУАМ, Україна має підтримувати

Про відсутність договору говорить і директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця: «У нас немає договору про союзницькі відносини з Грузією. Але Грузія є членом ГУАМ і політичну підтримку Грузії Україна має надавати. Ми бачимо, що МЗС і робить такі кроки в цьому плані».

Серед цих кроків було і застереження МЗС України від можливої участі кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації в конфлікті навколо Південної Осетії. Як сказано в заяві МЗС, Українська сторона залишає за собою право заборонити повернення на територію України до вирішення конфлікту кораблів і суден, які можуть взяти участь у бойових діях.

У Росії викликає подив тон і зміст цієї заяви. Про це мовиться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG