Доступність посилання

ТОП новини

Чи розпочалося виведення російських військ із Грузії?


Російські військові поблизу Ґорі. 18 серпня 2008 р.
Російські військові поблизу Ґорі. 18 серпня 2008 р.

Прага – У неділю в телефоній розмові з президентом Франції Ніколя Саркозі глава Кремля Дмитро Медведєв запевнив, що Росія розпочне з понеділка 18 серпня виведення своїх військ з території Грузії. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі сьогодні заявив, що переговори з Москвою про подальші стосунки між двома країнами можуть розпочатися лише після виведення російських військ із грузинської території. Хоча упродовж понеділка з Грузії надходили суперечливі інформації, все ж після обіду міністерство оборони Росії заявило про початок виведення військ.

Заступник начальника Генерального штабу російської армії Анатолій Ноговіцин сьогодні підтвердив виконання наказу президента Росії. «Сьогодні, згідно з мирним планом, розпочалося виведення російських миротворців і доданих до них сил у райони, визначені рішенням спеціальної контрольної комісії 1999 року», – заявив Ноговіцин.

Він також зазначив, що російський Чорноморський флот продовжує патрулювати береги Грузії, і лише після повного врегулювання конфлікту кораблі повернуться до Севастополя. Із заяви Ноговіцина випливає, що посилені російські підрозділи залишаються в Південній Осетії. Тим часом, очевидці, зокрема дипломати країн ЄС, повідомляють із Ґорі, що російські війська у цьому районі Грузії, навпаки, укріплюють свої позиції.

Однак, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що точного графіку виведення російської армії з Грузії немає і що ці дії будуть здійснюватися, виходячи «з реалізації додаткових заходів безпеки». Російська сторона, зокрема, той же Анатолій Ноговіцин, заявила про активні дії грузинських сил щодо російських миротворців уже на початку цього тижня. Виглядає так, що російська вимога про «повернення грузинських військ в казарми» трактується Москвою, як повна заборона для їхнього пресування в межах кордонів Грузії.

Позиція НАТО викликає роздратування в Москві

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі у телезаяві в понеділок вимагав від Кремля повного виведення російських військ з території його країни: «Я звертаюся до вас і я вимагаю від вас, щоб російські окупаційні сили залишили територію Грузії негайно».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка в неділю перебувала в Тбілісі, вітала заяву російського президента Медведєва, однак, заявила, що виведення військ Росії не повинне затягуватися на тижні. Вона також запевнила, що підтримка вступу Грузії до НАТО з боку Заходу залишається в силі. Позиція НАТО щодо війни Росії в Грузії викликає роздратування в Москві, де заявляють про можливий перегляд стосунків із Північноатлантичним альянсом, особливо, після заяви Генсека НАТО Яапа де Гооп Схеффера про «надмірний характер» дій Росії в Грузії.

ОБСЄ сьогодні розглядає у Відні можливість відправки своїх спостерігачів до Грузії. А лідер самопроголошеної республіки Південна Осетія Едуард Кокойти заявив сьогодні журналістам, що він не буде приймати ніяких міжнародних спостерігачів в себе в Цхінвалі. Він також повідомив, що попросить Росію, щоб вона розмістила в Південній Осетії військову базу.

Сьогодні міжнародні експерти відзначають, що надходять тривожні інформації з Грузії про масові грабежі та етнічні чистки з боку російських військ і сил, що їх супроводжують. Особливо в зоні Ґорі. Управління ООН у справах біженців повідомляє, що в самій Грузії перебуває щонайменше 100 тисяч біженців, окрім цього, в межах Південної Осетії – до 30 тисяч біженців, а ще 30 тисяч тих, хто втік до Росії.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG