Доступність посилання

ТОП новини

Росія підписала угоду про припинення вогню


Російські війська під грузинським містом Ґорі, 14 серпня 2008 р.
Російські війська під грузинським містом Ґорі, 14 серпня 2008 р.

Згідно з повідомленням Кремля, угоду про умови припинення вогню в конфлікті з Грузією у суботу підписав президент Російської Федерації Дмитро Медведєв.

Раніше Департамент інформації і друку Міністерства закордонних справ Російської Федерації повідомив, що документ був переданий факсом американською стороною.

У п’ятницю (15 серпня) президент Грузії Міхеїл Саакашвілі підписав угоду в Тбілісі у присутності Держсекретаря США Кондолізи Райс.

Угоду з шести пунктів про мирне врегулювання конфлікту підготовлено за посередництва Ніколя Саркозі, президента Франції, яка головує тепер у Європейському Союзі.

У п’ятницю під час прес-конференції в Тбілісі після зустрічі з державним секретарем США Кондолізою Райс президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив. «Сьогодні я підписав угоду про припинення вогню. Я мушу наголосити, що це є угода про припинення вогню. Не йдеться про остаточне врегулювання. Зараз ми перебуваємо у стані вторгнення з боку Росії і російської окупації. Ми хочемо припинення російського вторгнення і окупації. Ця угода про припинення вогню стала можливою завдяки зусиллям Франції та Сполучених Штатів. Тепер нам потрібно перейти від цієї тимчасової угоди до справжньої міжнародної миротворчої сили на місці».

Кондоліза Райс заявила, що тепер, коли під документом стоїть підпис грузинської сторони, всі російські війська та озброєні угруповання повинні негайно покинути територію Грузії.

«Російський напад на Грузію мав і буде мати глибокі наслідки для російських стосунків із її сусідами та світом, але нашим першочерговим завданням є негайне і організоване повернення цих сил до Росії», – наголосила державний секретар США.

Райс відвідала у п’ятницю Тбілісі для переговорів із грузинським керівництвом. Вона прибула до Грузії після зустрічі з президентом Франції Ніколя Саркозі, який запропонував умови припинення російсько-грузинського конфлікту. Раніше Райс заявляла, що деякі пункти французького плану щодо припинення вогню між Росією і Грузією, потребують уточнень для захисту грузинських інтересів.

Угода, зокрема, передбачає відмову всіх учасників конфлікту від застосування сили, повне припинення військових дій, повернення грузинської армії до місць постійної дислокації, а російської військ – на лінію, що передувала початку бойових дій 7 серпня.

Початку виведення російських військ з Грузії не помітно

Після підписання у Москві Угоди про припинення вогню, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що російські війська залишиться в Грузії «так довго як необхідно». Відтак, у розмові з журналістами у Сочі Сергій Лавров відмовився пояснити подробиці його заяви, а лише додав: «Що стосується виведення збройних сил Росії, то я вже сказав, що це виведення буде здійснено після того, як на місці будуть реалізовані додаткові заходи безпеки по лінії миротворчого контингенту».

Міністерство закордонних справ Грузії у суботу заявило, що російські війська в Каспі (45 кілометрів на захід від Тбілісі) підірвали міст на ключовому залізничному сполучені між заходом і сходом країни. Москва спростовує це повідомлення.

Як повідомляють інформаційні агенції, попри те, що президент Медведєв підписав угоду про припинення вогню, російські збройні сили не відходять з міста Ґорі в центрі Грузії, з портового міста Поті та інших грузинських міст.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, які посилаються на грузинську прикордонну поліцію, російські військові продовжують забирати з собою, як вони заявляють, військові трофеї, і вивозять з грузинської території важку техніку.
XS
SM
MD
LG