Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між Росією і Грузією. Уроки для України


Гість «Вечірньої Свободи»: Віце-прем’єр-міністр України у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
Роман Скрипін: Поки говорять гармати, український уряд мовчить. Не в повному складі. Оцінки з боку МЗС дає Володимир Огризко, до Тбілісі поїхав Григорій Немиря.
Григорій Немиря
Але мовчить Прем’єр Юлія Тимошенко. Це породжує численні коментарі і навіть стає приводом до висунення доволі гіпотетичних і серйозних звинувачень з боку Секретаріату Президента. Але Юлія Тимошенко мовчить.
Скажіть, будь ласка, пане Григорію, Ви ж були в Грузії?
Григорій Немиря: Так, я щойно повернувся.
Роман Скрипін: Що Ви там побачили на власні очі? Поділіться враженнями.
Григорій Немиря: Враження дуже складні. По-перше, я спілкувався як з політиками, так і з простими громадянами. Я відвідав госпіталь, я відвідав квартири деякі, включно своїх друзів.
Це стан шоку. Шоку, який пояснюється відчуттям, що нібито після важких подій, які були приблизно 15 років тому, поступово почалася відчуватися стабілізація, і раптом знову ті ж самі тисячі біженців, знову нестабільність і знову відчуття загрози.
Стрес – це не найбільш сильне слово, яке можна вжити в даному випадку.
Що стосується політичного керівництва, то, безумовно, зараз іде серйозний аналіз дій, які розвиваються у двох площинах. Перше. Розуміння того, що потрібно зробити терміново, і міркування про те, що треба буде робити надалі.
Я думаю, що важливий урок, який усі мають винести з подій на Південному Кавказі, що односторонні спроби вирішити з допомогою зброї заморожені конфлікти приречені не просто на невдачу, а приречені на катастрофу.
Другий висновок, який є вже очевидним сьогодні, що вся Європа має усвідомити, наскільки небезпечними можуть бути сірі зони, вакуум безпеки є неприпустимим.
І також третій висновок. Всі побачили, наскільки небезпечними можуть бути непередбачені партнери. Україна мусить бути тому більш активною в своїй політиці щодо інтеграції до європейської безпекової і оборонної політики.
Перебуваючи в Тбілісі, я провів зустріч з польський міністром закордонних справ, який також там був. Мав розмову з шведським міністром закордонних справ.
Ми говорили, що в рамках шведсько-польських ініціатив східного партнерства, коли стало очевидно, що європейська політика сусідства потерпіла фіаско у своєму безпековому компоненті, зараз є час у рамках переговорів про нову посилену угоду створити більш дієві зв’язки і інструменти для участі України, її подальшої інтеграції саме в європейську безпекову і оборонну політику.
Стосовно конкретних результатів, яких ми досягли в Грузії. За три дні 501 громадянин України і члени їхніх сімей були вивезені на батьківщину. Це було зроблено завдяки злагодженій роботі і МНС, і Мінтрансу, і МЗС, посольства України в Грузії, яке працює в надзвичайно важких умовах.
З іншого боку, ми доставили, українці доставили 132 тонни гуманітарних вантажів. Змогли за короткий термін переорієнтувати ці вантажі з тих, що були націлені переважно на поранених, на — зараз основна проблема, яка загрожує гуманітарною катастрофою, — це десятки тисяч біженців.
І мої зустрічі як з керівництвом Грузії, так і з представниками опозиції засвідчили, що всі вони, незалежно від кольору політичного, вони визнають чітку, послідовну і солідарну позицію України.
Роман Скрипін: Пане Григорію, скажіть, Ви зараз озвучували позицію. Це офіційна позиція чи це особисто Ваші…?
Григорій Немиря: Безумовно, що це урядова позиція, спеціального представника уряду України. Саме в такій якості я перебував в Грузії, саме в цій якості я і озвучую цю позицію.
Роман Скрипін: Коли Ви говорите про непередбачуваних партнерів – це Ви маєте на увазі Грузію чи Росію?
Григорій Немиря: Я думаю, що йдеться про ситуацію, коли…
Наприклад, за кілька тижнів до конфлікту міністр закордонних справ Німеччини обговорював у регіоні, зокрема з РФ, план по врегулюванню. З іншого боку, є певний процес, який має свою динаміку в самому регіонів, в тій же Південній Осетії і в Абхазії.
Ми розуміли, що всі сторони, які були причетні чи то на рівні лідерів країн-членів ЄС, ті ж самі США, або окремі країни, які взяли ініціативу, зокрема Німеччина, то їх спільний меседж як до Росії, так і до Грузії було: уникайте односторонніх дій.
І в даному випадку динаміка цього конфлікту показала, що, на жаль, ці односторонні дії були зроблені, що викликало відповідну ескалацію.
Роман Скрипін: Зрозуміло.
Ви з південними осетинами не контактували, пане Григорію?
Григорій Немиря: Ні. На жаль, це було просто неможливо з точки зору фізичної – ці дороги всі були блоковані.
Але в даному випадку я хотів би наголосити: важлива особливість. Ті громадяни України і члени їхніх сімей, серед членів сімей громадян України були і осетини, і росіяни, і грузини, які були вивезені в Україну завдяки цій гуманітарній допомозі, літакам і кораблям, що надав український уряд.
Роман Скрипін: Пане Григорію, чи слід нам очікувати на оприлюднення якоїсь офіційної позиції, консолідованої позиції уряду України, де можуть звучати такі речі, як або «окупація Росією Грузії», або «інтервенція Грузії в Південну Осетію»? Чи слід очікувати якогось зваженого рішення?
Григорій Немиря: Романе, я хотів би зазначити, що уряд не мовчить, уряд діє.
Роман Скрипін: Але в Україні це сприймають, як мовчання.
Розумієте, можливо, вас не чули про те, що ви діяли. Це Ви зараз можете звітувати по поверненню, а до того потрібно було комусь щось говорити в Києві. У Києві представники уряду мовчали.
Григорій Немиря: Я хотів би сказати, що незважаючи на той факт, що під час мого перебування в Грузії там працювало кілька телевізійних груп і посольство наполегливо передавало всю інформацію стосовно зустрічей моїх, можливості оприлюднити позицію уряду, жодна телевізійна група, крім одного телеканалу, цього не зробила. На жаль. Інакше ця позиція була б доведена раніше.
Але факт є такий, що 12 серпня уряд ухвалив рішення. Того ж дня я на воєнно-транспортному літаку МНС прибув до Тбілісі без супроводження журналістів і телекамер. За три дні разом з нашими колегами як на місці, так і тут, у Києві, ми зробили, що має робити відповідальний уряд у подібних умовах.
До речі, Президент прибув до Тбілісі в той же самий день. Я був, до речі, присутній на цих зустрічах і на мітингу, який був перед парламентом.
Я хотів би сказати, що в поведінці уряду була повага до одного з чотирьох принципів, що головують в ОБСЄ. Міністр закордонних справ Фінляндії оприлюднив на самому початку конфлікту. Це другий принцип, який полягає в тому, що всі мають утриматися від ескалації риторики.
Роман Скрипін: Пан Григорій належить до такої політичної сили, як БЮТ. Це одна з найбільших провладних політичних сил. Власне, ця політична сила 100% зберігає мовчання стосовно грузинської війни.
Пане Григорію, чому?
Григорій Немиря: Я зараз після Вашого питання говорю як заступник голови БЮТ. І моя позиція як заступника голови БЮТ не відрізняється від позиції віце-прем’єра і спеціального представника уряду.
Роман Скрипін: Чому не було, скажімо, офіційної заяви БЮТ? Ваша позиція зрозуміла, вона досить чітка і визначена. А от в Києві жоден із політиків, який належить до БЮТ, не висловив чіткої позиції. І вчора навіть у нашому ефірі представники вашої політичної сили говорили, що вони не можуть озвучити офіційну чітку позицію БЮТ.
Григорій Немиря: Романе, позицію БЮТ щодо міжнародних питань і питань міжнародної безпеки озвучує Григорій Немиря як заступник голови БЮТ.
Питання: чи чули Ви позицію ХДС німецького щодо подій на Південному Кавказі? Не чули. Коли Ви почули заяву канцлера Меркель? Чи чули Ви заяву прем’єр-міністра Франції? Не чули, тому що діяв і скоординовано діяв президент Франції, в даному випадку від імені не просто Франції, а ЄС. Точно така ситуація у нас…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG