Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Україні потрібні міжнародні гарантії її територіальної цілісності


Президент України Віктор Ющенко виступив на підтримку Грузії на мітингу в Тбілісі 12 серпня 2008р.
Президент України Віктор Ющенко виступив на підтримку Грузії на мітингу в Тбілісі 12 серпня 2008р.

Наша мета – отримати міжнародні гарантії цілісності території України, її незалежності – що можливо виключно в рамках колективної безпеки, заявив український Президент під час зустрічі з американськими сенаторами Джо Ліберманом та Лінді Гремом.

Президент України назвав «дуже важливою» підтримку з боку США співпраці України з НАТО та посилення євроатлантичного партнерства. Адже, за словами Ющенка, конфлікт у Грузії довів, що на сьогодні модель колективної безпеки є «найкращою відповіддю» на забезпечення гарантій національної безпеки та суверенітету будь-якої держави.

Щоправда, колишній міністр оборони України, нині депутат з профільного парламентського комітету Олександр Кузьмук вважає, що Київ має покладатися лише на власні сили: «Ніхто за кордоном ніяких гарантій безпеки Україні не дасть. Гарантувати свою безпеку повинна сама Україна».

Гарантії Україні мають бути: невідомо лише, в якій формі

Але якщо згадати події 12-річної давності, то коли Київ передавав до Росії атомну зброю, то саме тоді ядерні держави виступили гарантами територіальної цілісності України. Перший посол України в США, нині голова парламентського комітету у закордонних справах Олег Білорус каже, що це політичні документи, а не юридичні. Вони не є гарантіями надто ефективними.

«Ефективною гарантією є участь України в системі колективної безпеки. На сьогоднішній день єдиною такою системою є Євроатлантична система колективної безпеки в особі НАТО. Треба звертатися до всіх країн світу. Перш за все до Сполучених Штатів Америки з проханням, з вимогою шукати механізми таких гарантій. До вступу в НАТО, без вступу в НАТО чи з відстроченим вступом у НАТО гарантії для України і Грузії повинні бути надані», – переконаний колишній посол України в США, нині голова парламентського комітету у закордонних справах Олег Білорус.

Не знає дієвих механізмів, як гарантувати територіальну цілісність України і президент «Атлантичної ради» Вадим Гречанінов: «Я знаю, що таких правових норм поки що нема. Може, ексклюзивно для України буде якесь рішення.У плані того, що треба боятися Росії. Може, але я взагалі не розумію, як це можна зробити. Крім того, що скажуть США? Війська ж вони ставити не будуть. Може бути попередження Росії. Але бачиш, як Росія себе веде. Вона плювала на все. Хочу затримуюсь, не хочу – не затримуюcь».

А американські сенатори, яким Віктор Ющенко говорив про міжнародні гарантії територіальної цілісності, відвідали Україну на шляху до Грузії. Там вони мають з’ясувати ситуацію навколо грузино-російського збройного конфлікту.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG