Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна підтримує заяву ЄС щодо дій Росії в Грузії


Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв назвав реакцію ЄС своєчасною і адекватною на даному етапі. Водночас він додав, що «на даному етапі не треба значно драматизувати ситуацію і демонізувати Російську Федерацію».

Як зазначив Єлисєєв, Україна принципово проти того, щоб безпідставно застосовувати санкції проти будь-якої держави світу.

В Україні вважають, що застосування санкцій у цій ситуації не сприятиме позитивному вирішенню питання. «Ситуація дуже проста – треба домогтися виконання мирної угоди», – сказав заступник голови МЗС.

Він наголосив, що на сьогодні жодна країна і міжнародна організація, окрім Росії, не визнала незалежність сепаратистських регіонів Грузії, Абхазії і Південної Осетії.

«На сьогодні є лише одна структура, яка визнала незалежність цих регіонів Грузії, – це структура «Хамас». Ви цілком розумієте, що якщо Україна буде асоціюватися з цією структурою, то які будуть негативні насідки для іміджу, політики і економіки України», – сказав чільний український дипломат.

«Наша позиція збігається з позицією ЄС і світової спільноти – це абсолютно чітка підтримка суверенітету і територіальної цілісності Грузії», – наголосив Єлисєєв.

У понеділок на екстреному саміті Європейський Союз засудив дії Росії в Грузії та визнання Росією незалежності південноосетинського і абхазького регіонів Грузії й рішуче підтримав територіальну цілісність Грузії. ЄС також зупинив переговори з Росією про майбутнє нове партнерство, доки Москва не виведе з Грузії свої війська відповідно до мирної угоди. Водночас жодних санкцій проти Росії Євросоюз не запровадив.

Україна раніше вже теж різко засуджувала дії Росії в Грузії, а її визнання незалежності грузинських регіонів назвала «авантюрним».

Натомість головна опозиційна Партія регіонів вважає, що Україна мала б піти в цьому визнанні слідом за Росією.

«Хамас» є радикальною войовничою ісламістською палестинською організацією, яку багато країн світу вважають за терористичну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG