Доступність посилання

ТОП новини

Тест на коаліцію! Що демонструє перше засідання нової сесії парламенту?


Відкриття третьої сесії ВР, 2 вересня 2008 р.
Відкриття третьої сесії ВР, 2 вересня 2008 р.

Київ – Перше засідання нової сесії Верховної Ради триває.Депутати обрали першого заступника і заступника Голови Верховної Ради. Посаду першого віце-спікера обійняв регіонал Олександр Лавринович, а віце-спікера – бютівець Микола Томенко. За ухвалення відповідної постанови проголосували 340 народних депутатів. Перед цим цілий день парламентарі розглядали близько 10 постанов щодо оцінки ситуації у Грузії. Не пройшла жодна. Але Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка перевірятиме факти поставок зброї до Грузії. У сьогоднішньому порядку денному залишається ще низка питань.

Попри очікування, що у перший день нової сесії до парламентської зали завітає Президент і подасть свої пропозиції щодо грузинського питання, він там так і не з’явився. У прес-службі Глави держави повідомили, що він працюватиме за своїм робочим графіком. Сам же Президент наголошував, що нинішній день у парламенті стане тестом на чинність нинішньої коаліції. Що ж у результаті?

382 голоси, і парламентарі вирішили працювати до завершення розгляду всіх питань.Ініціаторами такого рішення виступили Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів. «Наша Україна – Народна самооборона» не брала участь у цьому голосуванні. Тож, крім питань щодо ситуації у Грузії, обрання віце-спікерів та законопроектів про підвищення престижності праці шахтарів, які, власне, були у порядку денному, до цього списку додали ще низку питань. Зокрема, це стосується законопроекту про тимчасові слідчі комісії, який відкриває шлях до імпічменту Президента, законопроектів про внесення змін до закону про Конституційний суд, СБУ та Кабінет Міністрів.

НУНС спробував скликати раду коаліції, проте бютівці не прийшли, зазначивши, що спочатку хтось має вибачитися за «зрадників», однак наголосили, що БЮТ не планує виходити з коаліції.

Заступник керівника фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Кожемякін заявив Радіо Свобода: «Перед тим, як спілкуватися на раді коаліції з нами, «зрадниками», хтось із наших колег, які представляють Президента, має щось пояснити, а краще було б вибачитися. Фракція БЮТ не виходить з коаліції. Коаліція існує, просто іде процес самовиховання і виховання, профілактичні заходи відбуваються».

«Балога – фіговий лист для БЮТу»

Представники ж «Нашої України – Народної самооборони» кажуть, що готові вибачатися, щоб бютівці лише проголосували за відповідну постанову щодо ситуації у Грузії, при цьому нунсівці звинувачують партнерів по коаліції у змові з Партією регіонів.

Ксенія Ляпіна в розмові з Радіо Свобода зазначила: «Заради того, щоб БЮТ проголосував нашу резолюцію по Грузії, я готова вибачитися перед ними 10 разів. Заради того, щоб вони відмовилися від голосування з Партією регіонів за зміни до Закону «Про Конституційний Суд», «Про Кабмін», я також готова вибачитися 10 разів. Але вони також мусять надати гарантії. БЮТу дуже вигідно мати Балогу, дуже вигідно мати брутальну людину, яка робить заяви, на яку можна показати пальцем, щоб прикрити своє срамне місце. Балога — фіговий лист для БЮТу».

Партія регіонів не веде ніяких переговорів про новий формат коаліції, заявляє її лідер Віктор Янукович. Проте, на думку пана Януковича, якщо рішення про переформатування коаліції ухвалене не буде, парламент має йти на дострокові вибори. Втім, регіонали не виключають, що Верховна Рада може і працювати в умовах ситуативної більшості.

Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл сказав Радіо Свобода: «Набридло. Ми не будемо більше продовжувати жодних переговорів про будь-які варіанти широкої коаліції. Лишається нормальний варіант – працювати в режимі хорошої, доброї, ситуативної більшості».

Тим часом із Банкової лунають нові заяви, і знову з вуст керівника президентського Секретаріату. Цього разу Віктор Балога заявив, що БЮТ та Партія регіонів домовляються про конституційний переворот, кінцевою метою якого є створення двопалатного парламенту та скасування посади Президента.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG