Доступність посилання

ТОП новини

У Львові за один день із землею зрівняли пам’ятку архітектури


Так виглядав будинок композитора Ярослава Ярославенка. (Фотографію взято із сайту: zik.com.ua)
Так виглядав будинок композитора Ярослава Ярославенка. (Фотографію взято із сайту: zik.com.ua)

Львів – За один день у Львові, 10 вересня, із землею зрівняли пам’ятку архітектури та мистецтва. Знищено родинний будинок 1927 року, який перебував під охороною держави, у якому мешкав відомий український композитор Ярослав Ярославенко, автор численних українських пісень.

Більшість пісень Ярослава Ярославенка (Вінцковського) люди сприймають як народні. Композитор і диригент народився у 1880 році, навчався у львівській консерваторії, керував хорами, написав оперети, оперу «Відьма» за повістю Миколи Гоголя, «Пропала грамота», романси, стрілецькі пісні і гімн для Пласту. У 1905 році першим зробив фортепіанну і оркестрову транскрипції гімну України.

Ярослав Ярославенко мешкав і творив у віллі до смерті – 1958 року. У радянський час назвали вулицю на його честь, а в 1982 році будинок згідно з рішенням Львівського облвиконкому занесли до переліку пам’яток історії міста.

Управління охорони історичної спадщини звернулось у прокуратуру

У віллі, розташованій у престижному мальовничому районі Львова, мешкала родина композитора і ще дві сім’ї. Тут шанувальники творчості композитора хотіли створити музей. Однак віднедавна власником будинку стала приватна особа – син депутата облради і зять колишнього заступника міського голови Львова.

Управління охорони історичного середовища Львівської міськради у серпні цього року попередило нового власника, що будинок має пам’ятко-охоронний статус і необхідно укласти договір. Втім власник угоду не уклав, натомість зрівняв віллу з землею.

Управління охорони історичного середовища направило матеріали у прокуратуру.

Заступник мера Василь Косів цей прецедент назвав цинізмом і вседозволеністю.

За руйнування пам’яток – за грати

Президент фонду збереження історичної спадщини Львова Андрій Салюк заявив, що людина, яка зруйнувала пам’ятку, має нести кримінальну відповідальність.

Однак пам’ятку архітектури уже не відновити. І у Львові це не перший випадок такого варварського ставлення до своєї спадщини. Зруйновані понад 10 будинків 19-го – початку 20-го століття, що набуло публічного резонансу, але жодного наслідку не було.

За словами Андрія Салюка, управління охорони культурної спадщини має подавати позови у суди на різні порушення.

Водночас громадський форум Львова заявляє, що у випадку знищення будинку Ярослава Ярославенка власник, окрім фінансових відшкодувань, має бути позбавлений волі, щоб це було уроком для інших скоробагатьків, які руйнують пам’ятки архітектури, зводячи на їхньому місці комерційні будівлі.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG