Доступність посилання

ТОП новини

Фондові біржі полегшено зітхнули після рятівних кроків США. Але це ще не кінець…


Прага – Світові біржі в середу дещо заспокоїлися після попередніх втрат, коли протягом двох минулих днів вони втратили мільярди доларів через нові ознаки фінансової кризи в США. Причиною для певної стабілізації у світових фінансах стали рятівні кроки Федеральної резервної системи США. Ця американська центральна банківська система викупила 80 відсотків активів великої міжнародної страхової компанії, Американської міжнародної групи (AIG). Інакше б це загрожувало багатьом клієнтам цієї фірми у різних кінцях світу.

У Федеральній резервній системі США запевнили, що позичають 85 мільярдів доларів страховій компанії Американська міжнародна група. Це ФРС робить в обмін на 80 відсотків активів цієї компанії.

Незадовго до цього кроку Федеральної резервної системи правник із цінних паперів Дайон Томас висловила занепокоєння стосовно можливого впливу на міжнародні ринки очікуваного банкрутства Американської міжнародної групи.

«Це – Волл-Стріт. Кожний має якийсь бізнес із Американською міжнародною групою і кожен думає, що має шанс зазнати краху внаслідок можливих негативних наслідків від будь-якої оборудки. Не можна навіть сказати точно, як далеко це зайшло б і як погано це було б, але це могло бути досить руйнівним за своїми наслідками», – каже фахівець.

Дії ФРС врятували ситуацію

Інвестори в Європі й Азії спостерігали в середу зранку деякі пожвавлення торгових індексів на біржах. Вони кажуть, що перебіг подій на фінансовому ринку США і рятівний пакет ФРС для Американської міжнародної групи знизив страхи перед можливими наслідками краху цієї компанії.

Адже, за даними поінформованих осіб, Американська міжнародна група втратила близько 90 відсотків своєї вартості протягом цього року і стояла перед крахом. Такий фінал цієї страхової компанії загрожував дестабілізацією не лише в США, але й в інших регіонах світу, особливо в Азії, де мільйони людей мають страхові поліси AIG.

У перебігу дня натовпи людей в Сінгапурі намагалися позбутися страхових полісів в офісах Американської міжнародної групи і обміняти їх на гроші. Негативні реакції щодо Американської міжнародної групи були і в Південній Кореї.

І в Японії полегшено зітхнули після повідомлення про рятівний крок ФРС щодо згаданої страхової компанії. Речник японського уряду Нобутака Матімура заявив із приводу порятунку Американської міжнародної групи про можливі мінімальні негативні наслідки для Японії і додав: «Ми мусимо сьогодні уважно стежити за всіма показниками. Але нібито цей день кращий, аніж учорашній безлад».

AIG порятована, але…

У США радіють із того, що внаслідок допомоги Федеральної резервної системи Американській міжнародній групі тисячі людей зберегли працю і багато фірм врятовані від зникнення. Але надходять погані новини про ситуацію в інших фінансових установах США.

Зокрема, інвестиційний банк «Морґан Станлі» думає про свою незалежність або ж про злиття з іншим комерційним банком із високою капіталізацією. На ринках занепокоєні також різким зниженням квартальних прибутків інвестиційного банку «Ґолдман Сакс».

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG