Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко говорив в ООН про Грузію і Голодомор


Нью-Йорк – Президент України Віктор Ющенко виступив з промовою у перебігу загальних дебатів на 63-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Треба зазначити, що Президент України був чи не єдиним світовим лідером, який цілком вклався у 10-хвилинний регламент для учасників дебатів на Генеральній Асамблеї. Його виступ був навіть коротшим. Можна виділити дві головні теми, яким він приділив найбільше уваги. Перша – вторгнення російських військ на територію Грузії. Друга тема – відзначення 75-ої річниці Голодомору.

Віктор Ющенко висловив співчуття усім жертвам війни на Кавказі – грузинам, осетинам і росіянам. Не називаючи Росії, Ющенко, одначе, безумовно засудив акт порушення цією країною міжнародного права і принципів ООН, відновлення риторики часів «холодної війни». Він зазначив, що ця подія змінює атмосферу міжнародних відносин, руйнує систему світового правопорядку, визнання принципу непорушності державних кордонів.

«Україна категорично засуджує порушення територіальної цілісності та недоторканності кордонів Грузії і збройну анексію її територій. Україна не визнає незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії. Україна не визнає і засуджує спроби нелегітимного, сепаратистського утвердження державності будь-яких територій, зокрема на європейському просторі», – заявив Віктор Ющенко.

Він закликав до зміцнення ролі Ради безпеки ООН, чиї резолюції мають виконавчу силу. Нам потрібні реальні дії, сказав Президент, і світ чекає відповіді від ООН. Ющенко запевнив, що Україна продовжуватиме свої миротворчі зусилля.

Страшний Голодомор потрібно пам’ятати

Щодо другої теми – річниці Голодомору, то Віктор Ющенко нагадав світовій спільноті, що 75 років тому внаслідок штучно створеного голоду загинуло до 10 мільйонів українського населення. Було ліквідовано національну еліту. Він також висловив співчуття народам інших країн колишнього Радянського Союзу, які стали жертвами голоду, зокрема білорусам і казахам.

Ющенко, знову ж таки, не називаючи Росію, наголосив, що Україна нікого не засуджує за Голодомор і нікому не пред’являє обвинувачень, але наполягає на пам’яті про страшну подію, бо це допоможе людству запобігти повторенню.

З інших тем, які Президент порушив у виступі, варто виділити заклик до міжнародної співпраці для вирішення продовольчої кризи, для захисту довкілля, до посилення боротьби зі СНІДом та іншими інфекційними хворобами. Проблема СНІДу особливо гостро дається взнаки в Україні, сказав Віктор Ющенко.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG