Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціада затягнеться через «ультиматуми» «нашоукраїнців»?


Київ – У Верховній Раді України тривають консультації щодо створення парламентської коаліції. Вчора на нараду зібралися народні депутати з Блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України – Народної самооборони», але конкретних результатів не досягли. «Нашоукраїнці», кажуть їхні колеги з інших партій, не хочуть відступати від своїх «ультиматумів».

Позиція «Нашої України – Народної самооборони» не змінилася. Для відновлення коаліції вони пропонують БЮТ засудити агресію Росії проти Грузії і не долати президентське вето на низку законів, ухвалених ними разом з Партією регіонів і комуністами.

Під час зустрічі з БЮТівцями нунсівець Роман Зварич також запропонував спільно формувати порядок денний: «Вам потрібно, щонайменше, припинити вашу співпрацю з Партією регіонів. І погодитися з тим, що ми спільно формуємо порядок денний, без Партії регіонів і без комуністів».

Ця пропозиція здивувала депутата з БЮТ Миколу Томенка. Він назвав низку ухвалених учора законопроектів, розроблених саме «Нашою Україною – народною самообороною»: «Для мене дивно, що голосування за законопроекти «Нашої України» є голосуванням проти «Нашої України». Якщо ми хочемо щось робити, давайте робити. Якщо ми хочемо імітувати щось і говорити якусь дурню, то давайте скажемо, і ночами не збиратись. Просидівши годину на погоджувальній раді, я несподівано почув, що мовчанка означає «проти». Я думав, що «за» – завжди мовчанка. Ваші колеги просиділи, промовчали годину, а потім вийшли і зробили заяву, що «проти нас склався порядок денний».

Катеринчук: Угоду ми могли би підписати вже в суботу

Тим часом до суперечок між БЮТ і НУНС додалися суперечки всередині самої «Нашої України». Від імені 6-ти партій, які входять до цього блоку, заяву зробив Микола Катеринчук: «Ми виступаємо за негайний початок переговорного процесу, який має закінчитися в стислі терміни підписанням коаліційної угоди без жодних ультиматумів і тестів. Ми за те, щоб у суботу вже була підписана коаліційна угода».

А Партія регіонів ухвалила рішення про зупинення будь-яких переговорів по створенню коаліції.
Про це повідомив журналістам народний депутат Олександр Єфремов. За його словами, партія зачекає результатів переговорів між БЮТ, НУНС і Блоком Литвина, а вже потім продовжить свої.

Наразі невідомо, як довго доведеться чекати регіоналам.

Представники БЮТ, НУНС і Блоку Литвина сьогодні продовжать консультації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG