Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: Вибори в Білорусі не відповідали демократичним стандартам


Мітинг білоруської опозиції, Мінськ, 29 вересня 2008р.
Мітинг білоруської опозиції, Мінськ, 29 вересня 2008р.

Мінськ – Білоруська опозиція відмовляється визнавати підсумки вчорашніх виборів до парламенту, на яких жоден із 70 кандидатів від Об’єднаних демократичних сил не отримав депутатського мандату. Тим часом місія спостерігачів від ОБСЄ сьогодні заявила, що білоруські вибори не відповідали демократичним стандартам.

Як заявила голова Центрвиборчкому Білорусі Лідзія Ярмошина, вже в першому турі було обрано депутатів у всіх 110 мажоритарних округах, і таким чином в перше в історії Білорусі другого туру голосування не буде. У цих виборах без проблем перемогли виключно провладні кандидати, які набрали понад 50 відсотків голосів громадян. Жодний опозиціонер у парламент не пройшов. Деякі білоруські інтернет-ЗМІ написали, що цього разу Палата представників буде зовсім «стерильною».

Білоруська опозиція, яка брала участь у кампанії, не визнала ці вибори і провела вчора акцію протесту.

Опозиція голосно заявила, що підсумки голосування взагалі були сфальсифіковані, що голоси ніхто не рахував, а в протоколах були записані узгоджені зі владою цифри. Це і є секретом 110 перемог провладних кандидатів. Опозиція теж говорить про перешкоди у організації спостереження за виборами, непрозорість діяльності комісій, до яких не допустили її представників, та багато інших порушень.

Спостерігачі від ОБСЄ заявили, що вибори не відповідали міжнародним стандартам, а спостерігачі від СНД були задоволені

Спостерігачі від ОБСЄ дійсно зафіксували кілька випадків «свідомої фальсифікації голосів на виборчих дільницях», а також з’ясували, що не було прозорості у підрахунку голосів, що вся кампанія проходила в суворо контрольованих умовах. Ці та інші порушення дали можливість місії спостерігачів від ОБСЄ заявити сьогодні, що вибори до білоруського парламенту не відповідали міжнародним демократичним стандартам.

Такої ж думки і внутрішні незалежні спостерігачі. Вони назвали «чорною дірою» практику примусового дострокового голосування громадян у гуртожитках, військових частинах, навчальних закладах. Всього достроково проголосувало 26 відсотків громадян Білорусі. На думку правозахисників, їхні бюлетені могли просто замінити в ніч перед основним днем голосування на користь провладних кандидатів. А ось спостерігачі від СНД були задоволені тим, як пройшли білоруські вибори. Хоча й вони заявили, що розчаровані в тому, що жодного опозиціонера в білоруському парламенті не буде.

Для білоруського суспільства якихось реальних змін ці вибори не зможуть дати за винятком того, що позитивний результат міг би сприяти покращенню відносин Білорусі із Заходом. Але після такої оцінки від ОБСЄ це навряд чи можливо. Політологи кажуть, що тепер неварто чекати і на якусь гіпотетичну громадсько-політичну відлигу чи лібералізацію, яку обіцяв би діалог офіційного Мінська із Заходом.

(Мінськ – Київ – Прага)


  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG