Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ приймає конгрес Світової федерації українських лікарських товариств


Івано-Франківськ – ХІІ конгрес Світової федерації українських лікарських товариств розпочав роботу в Івано-Франківську. Серед півтисячі його учасників є гості зі США, Канади, Польщі, Болгарії, Німеччини, Фінляндії, Австрії, Росії. Обговорюють не лише медичні проблеми. Бо не менш важливими сьогодні є лікарське самоврядування, формування здорового способу життя, медична освіта, відносини лікаря і пацієнта. Вперше звучатиме гімн українських лікарів. Світова федерація українських лікарських товариств створена понад 30 років тому в Північній Америці як організація, що об’єднує лікарів і відстоює інтереси їхні та пацієнтів. А загалом мета масштабніша – консолідація українства.

17 років тому саме в Івано-Франківську проходив І Європейський конгрес лікарських товариств – такі постійно діяли в діаспорі, а в Україні почали створюватися у 90-х роках. Тоді чи не основними проблемами були об’єднання в такі громадські спілки, вивчення сторінок історії – від визнання вкладу у світову медицину Івана Пулюя, Юрія Дрогобича до повернення із забуття постатей «розіп’ятої медицини»: засновника Народної лічниці Євгена Озаркевича, першої лікарки в Галичині Софії Окуневської, міністра охорони здоров’я ЗУНРу Івана Куровця, батька і сина Івана та Юрія Лип та інших.

Від історії – до того, що «болить»

Три роки тому в Івано-Франківську проходив Всеукраїнський з’їзд лікарських товариств. Більше йшлося про морально-етичні, екологічні проблеми, підготовку кадрів. Адже такі зібрання – це не чисто медичні заходи, каже голова Українського лікарського товариства Прикарпаття, проректор Івано-Франківського медичного університету з наукової роботи, академік Нестор Середюк.

«Проблеми, які мають загальнонаціональне, соціальне, навіть громадсько-політичне значення, питання лікарської етики – сьогодні це надзвичайно важливі моменти, кодекс українського лікаря обговорюватиметься і багато інших цікавих питань, які матимуть велике значення для розвитку нашої держави і розвитку медичної допомоги в Україні», – зазначив академік Нестор Середюк.

Інша справа, чи чують такі пропозиції. Про ці ж кодекси українського лікаря, лікарської етики мовиться вже не один рік.
На ХІІ світовому конгресі його учасники розмірковуватимуть на тему лікарського самоврядування в Україні і враховування міжнародного досвіду.

Бачення державної політики в охороні здоров’я населення України виклав міністр охорони здоров’я Василь Князевич, наш земляк. А ще один земляк президент СФУЛТу Любомир Пиріг виголосив промову про історію, сьогодення, перспективи лікарського товариства. Особлива увага – формуванню здорового способу життя, так званим соціальним хворобам: СНІДу, туберкульозу, алкоголізму, наркоманії.

Власне, з багатьох позицій слід зміщувати акценти, що залежить від лікарів, що від держави, а що від самих людей. Чи навчені ми дбати про своє здоров’я, чи не стають лікарі заручниками самої системи охорони здоров’я з обмеженим фінансуванням і далеко не відповідною праці медика зарплатою, які причини корупції в медицині? Деякі з питань видаються риторичними, але відповіді потребують. Тож серед питань конгресу і такі як управління та організація охорони здоров’я, медична освіта, демографія, генетика, історія медицини, лікарське називництво.

Між тим є і чисто медичні секційні засідання за різними напрямками лікувальної практики, і презентація медичних книг та виставки, і представлення нових лікарських засобів та медичних технологій. А ще в Івано-Франківську вперше звучав гімн українських лікарів «Єднаймося у світі» (слова і музика лікаря з Дрогобича Михайла Белея).

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG