Доступність посилання

ТОП новини

Біржові індекси зазнають значних втрат


Нью-Йоркська фондова біржа, 29 вересня 2008 р.
Нью-Йоркська фондова біржа, 29 вересня 2008 р.

У понеділок Палата представників Конгресу США відкинула план порятунку фінансової системи, який подала адміністрація президента США Джорджа Буша.

Нью-йоркська біржа відразу відгукнулася на це значним занепадом індексу ділової активності Dow Jones – більш як на 700 пунктів, або майже на 7 відсотків; іще різкіше впали інші американські біржові індекси: NASDAQ – 9,14% та S&P – 500 8,79%.

У вівторок торги на деяких азійських біржах також розпочалися із значними занепадами індексів ділової активності.

Проти плану надати право Міністерству фінансів витратити до 700 мільярдів доларів для викупу в банків безнадійних іпотечних боргів із метою оживити ринки капіталу проголосували 228 американських законодавців, за нього були 205. Серед супротивників пропозиції адміністрації опинилися як республіканці, так і демократи. З республіканців «за» проголосували 65 законодавців, «проти» – 133. Голоси демократів розподілилися таким чином: «за» – 141 голос, «проти» – 94.

План, який адміністрація президента США Джорджа Буша подала 20 вересня, мав би стати найбільшим урядовим втручанням у фінансові ринки з часів «великої депресії» 1930-х років.

Президент США висловив розчарування, що законодавці відкинули план економічного порятунку.

Водночас Джордж Буш заявив, що його адміністрація далі співпрацюватиме з членами й лідерами Конгресу, щоб знайти вихід. Про це Джордж Буш сказав у Білому Домі після завершення переговорів із колегою з України Віктором Ющенком.

Помітним стало й різке падіння ціни на нафту на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі. Ціна на нафту впала у понеділок більш як на 10 доларів. У той же час золото підскочило на 17,6 долара.

А у вівторок голова Ради Національного банку України Петро Порошенко запевнив, що нині банківській системі України нічого не загрожує. Про це повідомляє УНІАН, з посиланням на заяву Порошенка під час круглого столу, присвяченого обговоренню ситуації з світовою економікою.

«Банківській системі на сьогодні нічого не загрожує», – сказав голова Ради Національного банку України.

За словами Порошенка, «на сьогодні рівень ліквідності банківської системи, рівень проблемних кредитів доволі низький». Водночас він додав, що «події, які відбуваються навколо «Промінвестбанку», справді можуть спричинити й деякі кризові явища», але НБУ цього не дозволить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG