Доступність посилання

ТОП новини

«Як ошукати місцеву громаду. 50+1». Боротьба з корупцією


Світлана Єременко

Київ – Корупційні схеми вирішення справ на рівні органів місцевої влади оприлюднив Інститут політичної освіти. За сприяння проекту «Гідна Україна» Інститут видав книгу «Як ошукати місцеву громаду. 50+1». Троє з чотирьох авторів книги самі є депутатами місцевих рад.


Книга «Як ошукати місцеву громаду. 50+1 спосіб» видається особливо доречною після того, як Україна зайняла 134 місце за рівнем корупції у світі серед 180 досліджених країн – на рівні Нікарагуа та Пакистану.

Книгу видала команда Київського інституту політичної освіти.

«Закріпачення депутатів», «дірки» в ухвалах місцевих рад, заборона проведення мітингів, пікетів, спускання на гальмах рішень, незаконний продаж майна громади: санаторіїв, садочків, фіктивні громадські слухання – це тільки деякі корупційні схеми, котрі докладно розписані у книзі.

Автори кажуть, що таке шахрайство активно процвітає у всій Україні. «Ми вирішили розкрити найтиповіші випадки корупційних діянь, які відбуваються незалежно від того, який це регіон: Схід, Захід чи Південь», наголошує експерт Інституту, депутат Закарпатської обласної ради Олександр Солонтай.

Мета видання – акцентувати увагу громадськості, засобів масової інформації, «всіх чесних людей в Україні» до проблеми корупції в міських, районних та обласних радах. На конкретних прикладах, зі справжніми документами, реальними прізвищами, автори демонструють, як збагачуються одні за рахунок інших; як в обхід громади використовують доступ до місцевої влади, управління бюджетом та ресурсами.

Директор Інституту політичної освіти Андрій Странніков зазначає: «Відбирались найбільш кричущі випадки, які підтверджені документами, прикладами. Деякі з них юридично, можливо, не підпадатимуть під визначення корупції, але з морально-етичної точки зору є корупційними діями».

Видання може стати посібником для шахраїв?

На запитання журналістів, чи не стане це видання посібником для шахраїв, автори відповіли, що навіть довідник для молодих депутатів «Що має знати депутат місцевої ради», серію яких випустив Інститут політичної освіти, при бажанні можна використати на шкоду.

Але все ж, авторський колектив упевнений, що від книги «Як ошукати місцеву громаду. 50+1» буде більше користі. Конкретну допомогу отримають в першу чергу журналісти, які проводять журналістські розслідування. Вони знайдуть у виданні безліч підказок щодо земельних афер, популярних схем у перерозподілі бюджетних коштів, дізнаються імена конкретних людей, які підписували незаконні рішення.

Для молодих депутатів видання є застереженням. Розкладаючи по полицях корупційні схеми, автори дають народним обранцям можливість краще розібратись у тих процесах, що відбуваються в радах. І самим не потрапити в халепу, і не допускати беззаконня.

І, нарешті, відкрито показавши громаді, як її ошукують, авторський колектив видання закликає до активної протидії.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG