Доступність посилання

ТОП новини

Газ: Через три роки за ринкові ціни, з нового року без посередників


Володимир Путін і Юлія Тимошенко. 2 жовтня 2008 р.
Володимир Путін і Юлія Тимошенко. 2 жовтня 2008 р.
Міжурядовий українсько-російський меморандум про співпрацю в газовій сфері, який передбачає це, підписали за результатами переговорів у четвер під Москвою керівники урядів України і Росії.

Водночас про конкретну ціну на газ для України вони не домовлялися.

Підписаний меморандум має стати основою для розробки майбутніх стратегічних довгострокових контрактів між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом» про забезпечення України природним газом і транзиту газу з Росії територією України.

Перспективи й зобов’язання

Як повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, меморандум передбачає перехід на «формульний підхід» визначення ціни на газ і на економічно обґрунтовані і взаємовигідні, чи, за словами прем’єра, «нормальні ринкові ціни» протягом трьох років.

Так само за цей термін сторони мають перейти й на ринкові тарифи на транзит газу до Європи.

У меморандумі його сторони також «вітають» встановлення з 1 січня 2009 року прямих двосторонніх довгострокових відносин між «Нафтогазом» і «Газпромом», які стосуватимуться постачання газу в обсягах, що забезпечують баланс газу для споживачів України».

Тимошенко уточнила, що це означає: «Газпром» постачатиме газ «Нафтогазові» без посередників, і «Нафтогаз» стане єдиним імпортером газу до України.

Сторони також домовилися, що «Нафтогаз» і «Газпром» спільно експортуватимуть вільні обсяги природного газу з українських підземних газосховищ, не потрібні на внутрішньому українському ринку.

Тимошенко додала, що меморандум містить повні зобов’язання української сторони забезпечити безперебійний транзит російського газу до Європи на довгострокових засадах.

При цьому, як повідомляє «Агентство газової інформації» (АГІ) російського «Інтерфаксу» з посиланням на джерело, знайоме з текстом меморандуму, перехід на прямі відносини «Нафтогазу» і «Газпрому» обумовлений тим, що Україна погасить усі свої заборгованості за всіма попередніми поставками.

Ціна ще не відома

Текст меморандуму не містить згадок про конкретні ціни.

Голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина тим часом заявляє, що домовленість про поетапний, за три роки, перехід на ринкові ціни дозволяє йому сподіватися: ціна газу для України на 2009 рік не вийде поза межі 250–300 доларів за тисячу кубометрів.

Він висловив сподівання, що переходу на прямі відносини «Нафтогазу» й «Газпрому», який «вітається» в меморандумі, дійсно вдасться досягти з 1 січня 2009 року.

Нинішнього, 2008 року, газ Україні постачається по 179,5 доларів за тисячу кубометрів. 2007 року ця ціна становила 130 доларів, 2006-го – 90.

Як повідомив у середу, напередодні приїзду Юлії Тимошенко до Росії, голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, «європейська» ринкова ціна російського газу цього дня перевищила 500 доларів за тисячу кубометрів.

Ставка транзиту газу з Росії до Європи територією України становить 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів; раніше вона була 1,6 долара. Така ж сама нині й ставка транзиту газу, який надходить до України, територіями Росії, Туркменистану, Узбекистану й Казахстану.

Нині монопольним імпортером газу до України є зареєстрована в Швейцарії компанія «РосУкрЕнерго», спільне підприємство «Газпрому» і двох приватних українських підприємців – вона купує газ у дочірньої компанії «Газпрому», «Газпромекспорту», і продає його «Нафтогазові України». До весни цього року в ланцюжку був іще один посередник, спільне підприємство «РосУкрЕнерго» і «Нафтогазу», компанія «Укргаз-Енерго».

На внутрішньому українському ринку, крім «Нафтогазу», є ще один гравець – 100-відсоткова дочірня компанія «Газпрому», «Газпромзбут Україна». Вона купує в «Нафтогазу» і продає деяким промисловим споживачам 7,5 мільярдів кубометрів газу на рік із загальної кількості поставок, яка має 2008 року становити 55 мільярдів кубометрів. За даними АГІ, ця компанія продовжить працювати на українському ринку на тих самих умовах.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG