Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд вирішуватиме долю президентського указу


Київ – Сьогодні має відбутися засідання Київського апеляційного суду. Він має розглянути апеляцію Секретаріату Президента на ухвалу Окружного адміністративного суду Києва про припинення дії указу про розпуск парламенту.

Київський апеляційний суд мав засідати ще вчора. Слухання перенесли на сьогодні через клопотання Блоку Юлії Тимошенко. БЮТ заявив про необхідність витребування оригіналів матеріалів справи з Окружного адміністративного суду. Як заявив журналістам представник Президента в суді Руслан Кирилюк, БЮТ намагається відтягнути рішення Апеляційного суду, оскільки він має право слухати цю справу на підставі копій матеріалів.

Народний депутат з Блоку Юлії Тимошенко Святослав Олійник заявив Радіо Свобода, що не може бути розгляду в Апеляційному суді, «бо Апеляційний суд не має ніякої справи в своєму провадженні. В Апеляційному суді знаходиться копія скарги із Секретаріату Президента. А сама скарга разом із справою та апеляціями інших учасників, зокрема Генеральної прокуратури, знаходиться відповідно до закону в окружному суді. Вона не передана до Апеляційного суду через те, що не сплинули терміни на оскарження. Таким чином в апеляції немає чого розглядати».

За словами Святослава Олійника, якщо суд таки розглядатиме цю справу, то це не буде та справа: «Суд може розглянути щось інше. Тому що та справа знаходиться в проваджені Окружного суду, не апеляційного, а першої інстанції».

Тим часом прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом втручання групи осіб, серед яких були народні депутати України, у діяльність Апеляційного суду Києва за фактом хуліганських дій.

10 жовтня Окружний адміністративний суд Києва за позовом БЮТ припинив дію указу Президента про дострокове припинення повноважень парламенту. Секретаріат Президента оскаржив це рішення в апеляційному суді столиці. БЮТ звинуватив Секретаріат у тиску на суди. Бютівці чергують біля приміщення суду, а МВС посилило охорону будівлі.

Ситуацію, що виникла, народний депутат України з Партії регіонів Ярослав Сухий прокоментував так: «Знаючи персональний склад фракції БЮТ, а особливо тих, хто фінансує цей БЮТ, я не бачу нічого дивного в тих методах, які зараз застосовуються по відношенню до указу. Це звичайнісінька рейдерська схема прийняття потрібного собі рішення. Я б на місці Генпрокуратури та СБУ поцікавився персоною цього судді, що таке вчинив. Які його маєтки після того стали і статки. Тому що просто так такі рішення не ухвалюються. Мають бути якісь дуже вагомі аргументи десь там продемонстровані».

А ще Секретаріат Президента просить Вищий адміністративний суд забезпечити ефективну роботу адміністративних судів під час виборів.Про це йдеться у листі заступника Секретаріату Ігоря Пукшина до голови Вищого адміністративного суду Олександра Пасенюка.

Як повідомляє прес-служба Президента України, Ігор Пукшин констатує, що вирішення спорів щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом, віднесене до компетенції адміністративних судів.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG