Доступність посилання

ТОП новини

Американець отримає Нобелівську премію з економіки 2008 року


Американський економіст Пол Круґман - лауреат Нобелівської премії з економіки 2008 року
Американський економіст Пол Круґман - лауреат Нобелівської премії з економіки 2008 року
Сергій Рачинський

Прага – Нобелівський тиждень завершено. У понеділок оголосили ім’я лауреата останньої премії цього року – премії з економіки. Ним став 55-річний американець, професор Принстонського університету Пол Круґман.


Премією відзначили роботи Пола Круґмана, постійного оглядача газети «Нью-Йорк Таймз» і запеклого критика економічної політики президента США Джорджа Буша. Ці роботи пов’язані з вивченням моделей світової торгової та глобальної економічної діяльності. Вчений сформулював теорію, яка пояснює високі темпи та особливості процесу урбанізації в сучасному світі.

Класична теорія торгівлі виходить із того, що наявні відмінності між країнами пояснюють, чому одні народи експортують сільськогосподарську продукцію, тоді як інші продають промислові товари. Теорія Круґмана доповнює її і пояснює, чому в світовій торгівлі домінують певні країни, які не тільки продають ті самі товари, що й інші, але і мають подібні до інших економічні умови.

Саме Пол Круґман сформулював принцип глобальної торгівлі, який допомагає пояснити, чому глобальна торгівля тяжіє до концентрації до певних регіонів і до певних груп товарів. Він робить висновок, що у майбутньому можуть з’явитися урбанізовані регіони, де будуть концентруватися високотехнологічні виробництва, і менш розвинені, периферійні економічні зони.

Економічна теорія – справа американських чоловіків

Премію з економіки заснував тільки в 1968 році Національний банк Швеції з нагоди свого 300-річчя. Нобелівською ця нагорода вважається умовно, оскільки сам засновник кількох премій Альфред Нобель у своєму заповіті від 1895 року економістів, як і, наприклад, математиків, не згадував. Офіційна її назва – Премія Національного банку Швеції з економічних наук у пам’ять про Альфреда Нобеля.

Нацбанк Швеції відраховує щороку Нобелівському фондові суму, що дорівнює одній Нобелівській премії. Вона становить 10 мільйонів шведських крон, або цього року 1,4 мільйона доларів.

У сфері економіки серед лауреатів здебільшого ведуть перед представники США: з 61 володаря премії – 43 американці. Причому всі лауреати виключно чоловіки – жодна жінка досі цієї премії удостоєна не була.

Ось і минулого року Нобелівську премію в цій категорії дали американцям Леонідові Гурвіцу, Ерікові Маскіну і Роджерові Маєрсону, які одержали нагороду за «створення основ теорії оптимальних механізмів».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG