Доступність посилання

ТОП новини

Майже 500 мільярдів на стабілізацію фінансового сектору Німеччини


Уряд Німеччини ухвалив у понеділок план стабілізації німецького фінансового ринку. Вартість пакету – майже 500 мільярдів євро. Очікується, що ще цього тижня заходи підтримає також Бундестаґ. Біржовий індекс DAX стрімко пішов угору.

Рятівна парасолька, яку німецький уряд розкриє над фінансовим сектором, становитиме спеціальний стабілізаційний фонд обсягом у 400 мільярдів євро. Банки, що захочуть скористатися послугами такого фонду, за певний збір зможуть отримати державні гарантії на цінні папери.

Це має на меті допомогти відновити довіру фінансово-кредитних інститутів одне до одного, щоб банки знову спокійно обмінювалися кредитами між собою. Таким чином кредитного дефіциту вдалося б уникнути.

Крім того, фінансово-кредитні інститути в разі серйозної загрози матимуть можливість отримати від уряду фінансові вливання. Для цього уряд Німеччини готовий надати ще 70 мільярдів євро.

«Конституція фінансового ринку»

Отже, вартість стабілізаційного пакету для німецького фінансового сектору становитиме загалом майже 500 мільярдів євро. В обмін на таку допомогу держава вимагає, щоб банки дотримувалися певних правил у своїй діяльності, які стосуються, наприклад, обмеження розмірів зарплат для топ-менеджерів або готовності надавати кредити малим та середнім підприємствам.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила: «Ми сьогодні заклали перший камінь у фундамент нової конституції фінансового ринку».

Не гаяти час вирішили також німецькі парламентарі. Очікується, що Бундестаґ уже цієї п’ятниці проголосує за урядовий план стабілізації фінансового сектору.

Про свою підтримку безпрецедентного пакету заходів вже заявили ліберали. Вони, однак, висунули передумову. Лідер Вільної демократичної партії Ґідо Вестервелле, зокрема, заявив, що ліберали «гарантують конструктивний супровід урядових рішень». «Але водночас ми стежитимемо за тим, щоб не порушувалися інтереси платників податків», – наголосив Вестервелле.

Після рекордного падіння – рекордне зростання

Реакція біржі на урядовий план стабілізації фінансового сектору була позитивною. У понеділок в обід біржовий індекс DAX підскочив більше ніж на 7 відсотків.

Це найбільший стрибок за двадцятирічну історію цього біржового барометру. Але слід врахувати, що за минулий тиждень DAX опустився на цілі 22 відсотки.

Привертає до себе увагу той факт, що різко пішли вгору акції німецьких банків. Курси акцій Deutsche Bank, Commerzbank та Postbank тимчасово зросли більше ніж на 20 відсотків. А цінні папери мюнхенського Hypo Real Estate, який буквально в останню хвилину вдалося врятувати від банкрутства і акції якого минулого тижня можна було купити фактично за безцінь, тепер підскочили на 40 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG