Доступність посилання

ТОП новини

Фанатизм і одержимість у політиці й житті – головна тема «Форуму 2000» у Празі


«Форум 2000», Прага, 12 жовтня 2008 р.
«Форум 2000», Прага, 12 жовтня 2008 р.

Прага – У столиці Чехії розпочав роботу «Форум 2000» – одна з найпрестижніших міжнародних політичних конференцій, ініціатором та організатором якої є перший чеський президент Вацлав Гавел. Цього року на запрошення Вацлава Гавела до чеської столиці з’їхалось близько 90 відомих політиків, учених, інтелектуалів з усього світу.

Щорічні празькі конференції, а це вже 12-та конференція «Форуму 2000», здобули собі у світі авторитет важливої події, до якої прислухаються в політичному світі. Вибираючи тему для обговорення на цьогорічній конференції, Вацлав Гавел свідомо торкнувся найбільш болючого – фанатизму і одержимості, які, на його думку, вкрались до життя політиків, учених і навіть духовних чи творчих людей.

Демократичні цінності і права людини

Виступаючи на відкритті Форуму, Гавел наголосив, що «одержимість зроджується там, де думки переростають в утопію», а за агресивністю і самовпевненістю фанатиків часто приховані страх і боязливість. Виступ Гавела інспірував до гострих дебатів про потребу захисту демократичних цінностей, які на порозі 21 століття виявились нездатними відстоювати свої позиції перед новими викликами часу. Зокрема, йшлося про тероризм як прояв страху, про що на Форумі наголосила секретар з прав людини Франції Рама Яде.

Олдріх Черни – відомий чеський політолог, генеральний директор фундації «Форум 2000» зазначив, що на дебатах форуму йдеться, зокрема, про права людини: «Як ми можемо краще та ефективніше захищати права людини? Як ми можемо зробити так, що про них краще чули в добу інформаційних технологій? Це якраз те, чим ми тут займаємось. Я сподіваюсь, що ми також згадаємо події 1968 року і чим вони є для нас сьогодні. Я сподіваюсь, що ми почуємо також на форумі думки про війну в Грузії».

Програма «Форуму 2000» звернена також до обговорення ситуації в Білорусі, до глобальної фінансової кризи, а також до підтримки борців за права людини у світі – в Росії, Бірмі, Венесуелі й на Кубі. Про це на Форумі говорили опозиційний російський політик Ґаррі Каспаров, колишній польський дисидент Адам Міхнік, лідер білоруської опозиції Александр Мілінкевич, низка інших учасників конференції.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG