Доступність посилання

ТОП новини

Депутати майже дійшли згоди щодо антикризових заходів і мало не побилися через перевибори


До трибуни прямує Юлія Тимошенко, 29 жовтня 2008 р.
До трибуни прямує Юлія Тимошенко, 29 жовтня 2008 р.

Київ – Верховна Рада ухвалила у середу в першому читанні законопроект, спрямований на запобігання негативним наслідкам фінансової кризи. Заплановані на четвер, 30 жовтня, друге читання законопроекту та розгляд питань щодо фінансування дострокових виборів обіцяють бути непростими.

Цей законопроект передбачає створення в державному бюджеті стабілізаційного фонду для підтримки банків і бізнесу. Туди буде направлені надходження від приватизації, перевиконання прибуткової частини держбюджету і засобів, отриманих від операцій з державними цінними паперами. Законопроект також передбачає надання Національному банку права вимагати обов’язкового продажу частини валютної виручки експортерами. Разом з тим, законопроект відкладає підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму до 2011 року.

Проте чи не найголовнішим наслідком ухвалення закону стане те, що Україна зможе отримати 16,5 мільярдів доларів кредиту від Міжнародного валютного фонду під дуже низький відсоток.

Нетривала парламентська більшість

Щоб забезпечити результативне голосування, Юлія Тимошенко зняла урядовий антикризовий законопроект і закликала підтримати внесений Президентом. «Ми цілком і повністю підтримуємо законопроект Президента, – заявила Юлія Тимошенко. – Наша фракція віддасть за нього 156 голосів... з великим задоволенням знімаю урядовий законопроект на користь президентського».

За президентський законопроект проголосували фракції БЮТ, НУНС, Блоку Литвина, а також двоє депутатів-регіоналів. Тобто, голосування відбулося в тому форматі більшості, який так наполегливо пропонувала Тимошенко.

Однак на цьому єдність скінчилася, коли дійшло до розгляду питання щодо фінансування дострокових виборів. Депутати навіть побилися за картки для голосування. Так що спікер закликав лідера фракції БЮТ вгамувати своїх колег і кілька разів давав команду «брейк!», наче боксерам.

Нашоукраїнці звинуватили бютівців у викрадені карток для голосування, а ті в свою чергу заявляли, що голосують картки відсутніх депутатів. У підсумку, законопроект, який передбачає фінансування дострокових виборів, не добрав лише 4 голоси. Лідер фракції НУНС В’ячеслав Кириленко на брифінгу заявив, що вимагатиме повернення до розгляду цього питання.

Опозиція налаштована підтримати дострокові вибори і не збирається голосувати за президентський законопроект. До речі, з цього питання прихильники Ющенка, Партія регіонів та Блок Литвина голосували солідарно.

«Це добре, що Юлія Тимошенко підтвердила, що бере відповідальність за план Ющенка виходу з кризи, – каже речник фракції Партії регіонів Ганна Герман. – Оскільки цей план безперспективний, шкідливий і неправильний – він лише погіршить економічну кризу в Україні. Юлія Тимошенко сказала, що бере на себе відповідальність. Це означає, що Прем’єр уже не зможе звалювати вину на Президента, а Президент – на Прем’єра. Вибори в Україні рано чи пізно будуть. Тяжка зима приведе до того, що цю владу викинуть разом».

Перспективи другого читання


Перспективи затвердження антикризового законопроекту у другому читанні доволі невизначені.

«Те, що проголосували за президентський проект, це хороший сигнал для всіх ринків, а особливо для МВФ», – каже народний депутат від фракції НУНС Станіслав Аржевітін, який розробив доповнення до законопроекту. Водночас він висловив побоювання, що якщо норма щодо виділення коштів на дострокові вибори перекочує у друге читання, то доля цього законопроекту може бути сумною.

До четверга профільні комітети парламенту мали б доопрацювати законопроект для остаточного затвердження. Однак політична криза знову може завадити парламентарям боротися з кризою фінансово-економічною.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG