Доступність посилання

ТОП новини

Чи змінять ухвалені Верховною Радою антикризові закони економічну ситуацію в Києві?


Людмила Супрун, Людмила Денисюк
Людмила Супрун, Людмила Денисюк

Гості Вечірньої Свободи: Людмила Супрун - Лідер Народно-демократичної партії (НДП), народний депутат 3-4 скликання 1998-2006 рр. та Людмила Денисюк - заступник мера Києва, заступник голови партії «Єдиний центр»

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Сьогодні Президент підписав закон, ухвалений ВР, про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України.

Шановні гості, чи відреагувала столиця на кризу? Чи спроможний цей закон захистити і Київ, і цілі регіони від наслідків фінансової кризи?


Людмила Денисюк: Дуже приємно спілкуватися з цього питання, тому що, я вважаю, мене будуть чути люди і зрозуміють, як важко сьогодні взагалі столиці.

Столиця Київ – це держава в державі. І те, що я не згодна на 100% з паном Лановим, який каже, що криза взагалі не торкнеться міста, це є нереально, тому що на сьогоднішній день бюджет міста складається на 83% за рахунок малого і середнього бізнесу. Це всі сфери послуг, це торговельна мережа, це інноваційні програми, які створені в Києві, це будь-яка галузь, яка на сьогоднішній день є і виробнича, і технологічна, вона працює в Києві.

Кожного року створюється в Києві понад 40 тисяч суб’єктів господарювання. Про це щось говорить…

Роман Скрипін: А закон же ніби покликаний допомогти середньому і малому бізнесу.

Людмила Денисюк: Так.

Про що я хочу сказати? Київ – єдине місто в країні, яке надавало фінансово-кредитну підтримку розвитку малого і середнього бізнесу. Перш за все це бізнес інноваційний, який створює додаткові робочі місця, який спрямований на виробництво. І за рахунок бюджетних коштів міста 75% кредитної ставки з бюджетних коштів ми покривали. Тобто, бізнесмен, який хотів розпочати бізнес чи його розвинути, отримував кредит гривневий під 5%.

Це супер. Це єдине місто в країні!

Роман Скрипін: А тепер що буде?


Людмила Денисюк: А на сьогоднішній день постанова Кабміну припинила взагалі бюджетні всі…

Роман Скрипін: Що буде?

На сьогоднішній день статус кво. Ми знаємо. Там є заморожені напрямки…


Людмила Денисюк: Заморожені.

Роман Скрипін: Нібито закон має це відкрити…

Людмила Денисюк: На сьогодні вже 3 місяці підприємства не отримують кредити за тією ставкою. Тобто, вони банкрутують.
Людмила Денисюк:
Я хочу сказати, що, так, цей закон… Тільки ми отримуємо, як кажуть, таку надію на цей закон.

Але на сьогодні вже 3 місяці підприємства не отримують кредити за тією ставкою. Тобто, вони банкрутують. Це вже є SOS. І оце є вже страшно на сьогоднішній день.

Роман Скрипін: Скільки підприємств збанкрутувало в Києві?


Людмила Денисюк: Я не можу сказати сьогодні, що збанкрутували. Вони ще виживають, тому що Київ – це столиця, яка… Кошти все-таки, знаєте,тут є, і вони виживають, малі і середні підприємства. Але, як кажуть, уже на грані банкрутства.

Роман Скрипін: А які є очікування?

Ми ціле літо тут говорили про кризові явища і чули відповіді негативні про те, що кризи не буде, все буде гаразд.

Причому це робили абсолютно різні люди: від експертів пересічних, тобто не представники влади, до представників влади.

Останнє запитання, яке ми ставили перед гостями програми, одне з болючих: чи загрожує Україні безробіття?
Ми почули знову відповідь: «Ні!»


Людмила Денисюк: На сьогоднішній день 100 тисяч безробітних в галузі будівництва. А як буде і далі так рухатися розвиток подій, то планується до мільйона безробітних в будівництві по місті Києву.
Людмила Денисюк:
Ні, вже погрожує Києву. На сьогоднішній день 100 тисяч безробітних у галузі будівництва. 100 тисяч. Сьогодні заморожені будівництва. Це вже про щось говорить. А як буде і далі так рухатися розвиток подій, то планується до мільйона безробітних у будівництві по місті Києву.

Роман Скрипін: Ви маєте на увазі і заробітчан, які приїхали на заробітки?


Людмила Денисюк: І заробітчани, і не тільки заробітчани…

Роман Скрипін: Ви говорите, що мільйон безробітних. У Києві 3 мільйони мешканців…


Людмила Денисюк: Ні, це, зрозуміло, і заробітчани, які приїхали. Але всіх разом. Я кажу про киян – людей, які працюють у Києві.

Людмила Супрун, Роман Скрипін, Людмила Денисюк у студії Радіо Свобода
Роман Скрипін: Ну, не дивно, тому що Київ якраз переживав будівельний бум, і тут всюди будували, де тільки є вільне місце. Якщо його немає, то його створювали, вільне місце.


Людмила Денисюк: Без генерального плану.

Роман Скрипін: Без генерального плану.
І от тепер все, нібито, зупинилося. Так?

Людмила Денисюк: Так.

Роман Скрипін: Прошу, пані Супрун.

Людмила Супрун: Сьогодні держава обкрадає Київ, коли вилучає значну частину тих доходів, які належать безпосередньо Києву. Мова йде перш за все про сплату податку на доходи громадян. Така політика привела до того, що у Києва до кінця року не вистачить приблизно 1 мільярд 200 мільйонів гривень коштів, щоб завершити цей рік.
Людмила Супрун:
Це дуже цікава тема для обговорення.

Насправді Київ – це як лакмусовий папірець всієї України. І можу сказати, що сьогодні держава обкрадає Київ, коли вилучає значну частину тих доходів, які належать безпосередньо Києву. Мова йде перш за все про сплату податку на доходи громадян.

Так що пан Лановий абсолютно неправий, коли говорить, що фінансується київський міський бюджет з державного бюджету. Це зовсім не так.

І сьогодні така політика привела до того, що у Києва до кінця року не вистачить приблизно 1 мільярд 200 мільйонів гривень коштів, щоб завершити цей рік.

А це означає, що значна частина видатків, наприклад, на утримання спортивних організацій, на здійснення заходів у гуманітарній сфері, на ремонт шкільних будинків і так далі – всі ці гроші не будуть профінансовані, буде просто дірка в бюджеті. Її треба чимось закривати. Я думаю, що Київ буде шукати, чим закрити цю дірку.

Людмила Супрун: Постраждали не лише ті, хто працює в реальному секторі економіки, мається на увазі заводи чи підприємства, чи будівельники, а також постраждали і ті, хто працює в сфері фінансів, тому що найбільша кількість звільнених якраз у сфері банківської діяльності, в інвестиційних компаніях.
Але насправді сьогодні грошей не вистачає. І якраз постраждали не лише ті, хто працює в реальному секторі економіки, мається на увазі заводи чи підприємства, чи будівельники, а також постраждали і ті, хто працює в сфері фінансів, тому що найбільша кількість звільнених якраз у сфері банківської діяльності, в інвестиційних компаніях.

Роман Скрипін: От сьогодні я йшов на роботу, відверто кажучи, тут у нас поруч був офіс фінансової компанії. Він відкрився на початку літа. І сьогодні демонтують вивіску - офіс звільнений.

Ну, це як один із проявів. Насправді це в самому центрі Києва, там, де оренда приміщення є не найдешевшою.


Людмила Супрун: Абсолютно. І в такому випадку, зрозуміло, що постраждають безперечно і кияни.

Мало того, Кабмін сьогодні просто не говорить нікому правди і потайки припинив фінансувати програми, які пов’язані з капітальними видатками. Замість того, щоб сказати, чи буде він це робити, чи ні, вони створюють нові умови для банкрутства підприємств.

Наприклад, компанії чи підприємства державної форми власності чи недержавної виграли тендери на ремонтні роботи, на будівельні роботи. Вони виконали ці роботи, а сьогодні їм ніхто не платить. Тобто, доведуть таким шляхом нефінансуванням з державного бюджету до того, що й ці компанії, що тримаються більш-менш на плаву, і вони потонуть.

Людмила Супрун: Штучне управління курсом валюти в травні, коли курс обвалися на 20% до 4,40 грн., знищило наших експортерів. Експортери – це металургійні підприємства. Вони давали 40% (!) надходжень валюти.
Тобто, така політика є неприпустимою. Це є політика брехні.

До чого вона привела? Вона привела до того, що штучне управління курсом валюти в травні, коли курс обвалися на 20% до 4,40 грн., знищило наших експортерів.

Експортери – це металургійні підприємства. Вони давали (може, не всі знають цю інформацію) 40% (!) надходжень валюти. І коли сьогодні плачуть, що ось, бачите, підприємства закрилися, деякі урядовці плачуть про це, то подивіться, хто ж зробив цю кризу.

Знищили власного товаровиробника бездумною політикою НБУ і уряду, тому що уряд примушував НБУ штучно тримати інфляцію для того, щоб потім вийти з піаром і сказати: ось які ми молодці – у нас уже ціни впали.

Людмила Супрун: Знищили власного товаровиробника бездумною політикою НБУ і уряду, тому що уряд примушував НБУ штучно тримати інфляцію для того, щоб потім вийти з піаром і сказати: ось які ми молодці – у нас уже ціни впали.
А чому ціни впали? Так тому, що люди перестали купувати, у них уже на той момент не вистачало грошей. Не тільки на будівництво, а в них не вистачало грошей і на життя…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG