Доступність посилання

ТОП новини

У Росії дуже переймаються долею «четвертого східнослов’янського народу» – закарпатських русинів (європейська преса)


Прага – Європейська преса чималу увагу приділяє новому енергетичному планові ЄС, мета якого – зменшити залежність Європи від російського нафтового і газового постачання. Чимало оглядачів прогнозують довгий і складний процес переговорів про нову стратегічну угоду між ЄС і Росією. А деякі російські газети продовжують політизувати питання щодо вимог проросійської групи русинів в українському Ужгороді, які вимагають «відновлення своєї споконвічної державності».

Лондонська «Таймз» характеризує новий план Єврокомісії стосовно посилення енергетичної незалежності Європи як «проект енергетичної суперсистеми», яка послаблює російську енергетичну загрозу. Газета наголошує, що головним елементом цієї нової енергетичної системи стануть «нові лінії електроперадач, які зв’яжуть вітрові електростанції на Північному морі, а також мережі, які об’єднають розрізнені електросистеми Прибалтики та країн Середземномор’я». «Таймз» також наголошує на планах Брюсселя щодо будівництва двох нових газогонів – із Нігерії (через Сахару) та з Азербайджану. Водночас британський часопис нагадує, що тут є потужний конкурент в особі російського «Газпрому».

Впливова «Файненшел Таймз» інформує з посиланнями на дипломатів ЄС, що «переговори Євросоюзу з Росією про довгострокову угоду щодо партнерства будуть важкими і довгими». Ці ж дипломати, як пише газета, не виключають, що вони триватимуть три роки. «Файненшел Таймз» також повідомляє, що на саміті ЄС – Росія у п’ятницю у французькій Ніцці не лише відновляться переговори щодо договору сторін, а й ітиметься про широке коло питань – зокрема, про спільні дії у боротьбі з фінансовою кризою, про вступ Росії до СОТ, про так звану «європейську систему безпеки», яку Кремль намагається пропонувати Європі без участі США. «Файненшел Таймз» також наголошує на непоступливості Росії з низки питань і намаганнях Кремля й далі залякувати своїх європейських партнерів якимись кроками у відповідь у разі неповаги до Москви. Газета вказує на те, що низці російських ініціатив, зокрема з європейської системи безпеки, ніхто на Заході не приділяє належної уваги, і додає, що «Кремлеві так і не вдалося домогтися «поваги», якої він так прагнув, і його й надалі сприймають як аутсайдера».

Російська газета «Ізвестія» оприлюднила матеріал про намагання проросійської групи русинів із Закарпатської області України відновити «свою споконвічну державність». Видання наводить слова одного з «теоретиків» східнослов’янських етносів із Ужгорода, який вважає, що, окрім росіян, українців і білорусів, є ще один східнослов’янський народ, четвертий, і це, на його думку, русини, яких в Україні, за його словами, не менше як 800 тисяч, а у світі – понад три мільйони. Правда, «Ізвестія» наводять дані офіційної статистики про те, що до русинів на Закарпатті записалося без будь-якого примусу лише близько 10 тисяч осіб, але обходять питання, скільки закарпатців називають себе саме русинами-українцями і яку думку щодо цієї «проблеми» мають авторитетні науковці. Автор статті в газеті бідкається, що йому не поталанило в Ужгороді поговорити з кимсь із більш серйозних людей, аніж голова обласної партійної організації «Родіна» Петром Гецком, і тому його дивує, що Київ «навіть впритул не помічає русинської проблеми».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG