Доступність посилання

ТОП новини

Латвійський уряд націоналізував найбільший приватний банк країни Parex Banka


Рига – Латвійський уряд націоналізував один із найпотужніших приватних банків країни Parex Banka, придбавши контрольний пакет за символічні кошти – менше, ніж три євро. Таке рішення було ухвалене у зв’язку з проблемами ліквідності банку і бажанням латвійської держави захистити інтереси вкладників. Відтепер Parex Banka стане дочірнім підприємством Latvijas Hipotēku un zemes banka (Латвійського іпотечного та земельного банку), що належить латвійській державі. В Україні існує представництво Parex Banka та підпорядковані лізингова й інвестиційна компанії, подальшу долю яких вирішуватиме нове керівництво установи.

Parex Banka був заснований у 1992 році і за час існування став не тільки найбільшою латвійською приватною фінансовою структурою, але й другим за величиною активів банком Латвії. Однак нинішню фінансову кризу йому подолати не вдалося. Значну частину клієнтських рахунків банку становили нерезиденти із СНД і, на думку експертів, одна з проблем банку пов’язана якраз зі значним відтоком коштів із рахунків російських нерезидентів.

Щоб запобігти банкрутству, власники контрольного пакету акцій банку, до цього одні з найбагатших осіб Латвії – Валерій Каргін та Віктор Красовицький – звернулися по допомогу до держави.

У свою чергу латвійський уряд, придбавши контрольний пакет акцій банку за символічні кошти, взяв на себе всі боргові зобов’язання фінансової установи, у тому числі і перед іноземними партнерами.

Прем’єр-міністр Латвії Івар Годманіс заявив: «Латвійський уряд ухвалив рішення про те, що держава стає власником контрольного пакету Parex Banka, щоб забезпечити стабільність у фінансовій системі Латвії. Рішення ухвалене на підставі висновків Європейської Ради, керівної лінії Європейської Комісії щодо допомоги фінансовим інституціям у контексті нинішньої фінансової кризи».

Зміниться політичний розклад у державі?

На думку фінансових експертів, придбавши контрольний пакет Parex Banka, держава не тільки рятує його імідж, а сприяє покращенню платіжного балансу країни.

Політичні ж аналітики вважають, що націоналізація одного з найбільших приватних банків може змінити політичний розклад у країні. За неофіційною інформацію, Parex Banka фінансово підтримував окремі російськомовні політичні партії Латвії.

Parex Banka має представництва, філії та дочірні компанії в 14 країнах світу, зокрема і в Україні. Діяльність компанії Parex Asset Management Ukraine спрямована на управління активами інститутів спільного інвестування і недержавних пенсійних фондів. Також два роки тому група Parex викупила компанію «Ласко лізинг», яка займається наданням лізингових послуг.

У розмові з Радіо Свобода прогнозами про те, що може очікувати дочірні компанії латвійського банку в Україні, поділився фахівець відділу громадських відносин Parex Banka Сергій Бардовський. «Бренд «Parex» змінювати не планується. Також на сьогодні не планується ніяких змін у структурі групи Parex серед дочірніх компаній. Подальші оперативні рішення, пов’язані з їхньою діяльністю, безумовно ухвалюватиме нове правління. Однак, наскільки нам відомо, дочірні компанії в Україні, це і Parex Asset Management Ukraine і «Ласко лізинг» – дуже стабільні і міцні компанії, в роботі яких зацікавлено багато клієнтів, тому навряд чи можна очікувати якихось змін», – зазначив пан Бордовський.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG