Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі міськрада не хоче співфінансувати будівництво україномовної школи


Севастопольська міськрада
Севастопольська міськрада

Севастополь – Скандальна ситуація виникла у Севастополі довкола відмови Севастопольської міськради співфінансувати будівництво єдиної у місті повноцінної україномовної школи. Громадський комітет «Український Севастополь» назвав позицію севастопольських депутатів «українофобською та антидержавною».

У заяві «Українського Севастополя» наголошено, що відсутність у регіоні з особливим статусом школи з українською мовою навчання є «порушенням права українців, росіян, кримських татар та представників інших національностей на отримання освіти українською мовою як державною у державних і комунальних освітніх закладах міста». Представники громадськості заявили, що Севастопольська міська рада «вкотре продемонструвала свою антидержавну, сепаратистську, антиукраїнську та українофобську сутність».

У Севастополі зараз діє понад 80 загальноосвітніх закладів, із яких лише три школи – двомовні, де функціонують класи з українською мовою навчання. Але виховний процес там теж проходить російською мовою. Кілька років тому уряд України на прохання севастопольців ухвалив рішення збудувати у місті україномовну школу.

Уряд дає більшу частину грошей

Координатор Громадського комітету «Український Севастополь» Микола Владзимірський розповів, що будівництво української школи-колегіуму заплановане на березі бухти Кругла (Омега). Уже підготовлена проектно-кошторисна документація, але саме будівництво до останнього часу не розпочалося. За його інформацією, враховуючи, що у Севастополі база українського флоту, Київ виділяє на будівництво школи-колегіуму 5 мільйонів гривень, але, згідно з чинним законодавством, на рівні 20% фінансування має здійснюватися за рахунок місцевого бюджету. Втім, днями депутати міськради відмовилися підтримати пропозицію міської державної адміністрації про виділення 500 тисяч гривень на будівництво такої школи.

Валерій Саратов
Микола Владзимірський каже, що на позицію більшості депутатів також вплинув конфлікт між ними і главою севастопольської міської держадміністрації, «єдиноцентристом» Сергієм Кунициним. Голова міськради, «регіонал» Валерій Саратов заявив журналістам, що не проти україномовної освіти у Севастополі, але міська виконавча влада не звітує за виділені депутатами кошти, а, як свідчать перевірки, часто витрачає їх із порушенням чинного законодавства. Саме тому міськрада відмовилася голосувати за чергову пропозицію міської державної адміністрації.

У грудні – ще одна спроба?

Сергій Куницин теж критикує міську раду Севастополя за відмову виділити кошти на будівництво української школи-колегіуму. Він повідомив, що уже 2 місяці, як до міста надійшли з Держбюджету 5 мільйонів гривень, але виконавча влада не може розпочати їхнє освоєння.

Сергій Куницин
«Я щось не розумію: невже нам ще одна школа в місті не потрібна? 20 років жодної школи в Севастополі не будували. Хай до цієї школи підуть ті діти, які хочуть українською мовою вивчати всі предмети. А в інших школах звільняться місця для російськомовних дітей», – заявив Сергій Куницин.

Він повідомив, що в грудні міська адміністрація знову виноситиме це питання на сесію міськради. Але чи встигнуть будівельники освоїти виділені кошти за короткий час, що залишається до кінця року – виникають серйозні сумніви.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG