Доступність посилання

ТОП новини

Два роки по смерті Литвиненка його вбивці залишаються безкарними


Олександра Литвиненко перед смертю у лондонському шпиталі, 20 листопада 2006 р.
Олександра Литвиненко перед смертю у лондонському шпиталі, 20 листопада 2006 р.

Лондон – У ці вихідні виповнюється вже два роки від смерті у британській столиці колишнього офіцера ФСБ та критика Кремля Олександра Литвиненка. Він загинув від отруєння радіоактивним полонієм, а слід цього вбивства привів британських правоохоронців до Москви. Росія відмовилася видати Британії головного підозрюваного – російського бізнесмена Андрія Луґового, який після цього став депутатом російської Державної думи. Весь інцидент напружив відносини між двома країнами до стану, небаченого по завершенні «холодної війни».

Два тижні тому сім’ї вбитого критика Кремля Олександра Литвиненка нарешті було повернено ключі від їхнього помешкання після його деконтамінації. Фахівці нарешті заявили, що приміщення повністю очищене від радіації, і воно знову є цілком придатне для життя.

Вже громадянина Великої Британії Литвиненка було отруєно високорадіоактивним полонієм-210, який було впорскнуто йому до чаю, коли він зустрівся в одному з престижних лондонських готелів із російськими бізнесменами. Серед них був і колишній кремлівський охоронець Андрій Луґовой. Слід полонію, який пройшов усією Європою, згодом привів британських слідчих до Росії і Луґового, який вважається головним підозрюваним у цій справі. Луґовой свою причетність заперечує, а Росія відмовилася його видати до Лондона.
За вбивством Литвиненка стояла російська держава?
Британська внутрішня розвідка МІ5 має підстави підозрювати, що за вбивством Литвиненка могла стояти російська держава.
Інформації про те, чи повернулася до очищеного від радіації будинку дружина Литвиненка Марина та їхній син Анатолій, нема, адже безпека членів сім’ї росіянина і досі викликає тривогу у відповідних британських служб.
Британський уряд раніше обіцяв, що справу Литвиненка не буде забуто у стосунках із Росією. За повідомленням деяких засобів інформації, цього року після приходу до влади президента Дмитра Медведєва на саміті «Групи Восьми» в Японії прем’єр-міністр Ґордон Браун заторкував цю справу в особистій розмові з російським керівником.
Марина Литвиненко вважає дії нинішніх британської влади щодо вбивства чоловіка цілком адекватними. «Коли я мала зустріч із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Мілібендом, він сказав, що вони зроблять усе від них залежне, щоб закінчити цю справу, що цю справу ніколи не буде забуто. На різних щаблях, як на зустрічах міністра закордонних справ, так і на рівні прем’єр-міністра, щоразу підніматиметься це питання», – каже вона.
Вдова Литвиненка також вважає, що Росію слід було б виключити з «Групи Восьми», серед іншого і через небажання видати Британії головного підозрюваного для розгляду справи у британському суді.
«Якщо росіяни діють таким чином, не хочуть займатися цією справою, не хочуть видати Луґового, вони не можуть вважатися демократичною країною, вони не можуть бути на тому ж рівні, що Британія, Франція та інші країни «Групи Восьми», – зазначила Марина Литвиненко.
Цього року в інтерв’ю одній із британських телепрограм високий представник розвідки МІ5 заявив, що багато вказує на причетність до вбивства Литвиненка саме російської держави. Натомість генеральна прокуратура Росії, що теж розслідує справу Литвиненка, зробила заяву у відповідь, в якій мовилося, що вона не має доказів причетності будь-яких спецслужб.
(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG