Доступність посилання

ТОП новини

МВФ зможе витримати потік прохань про допомогу – експерт


Офіційний логотип Міжнародного Валютного Фонду
Офіційний логотип Міжнародного Валютного Фонду

Прага – Спочатку Ісландія, потім Україна, Угорщина, Білорусь, Латвія. Цей список країн, які попросили допомоги у Міжнародного Валютного Фонду тільки починає писатися... Скільком країнам зможе допомогти МВФ? Чи не вичерпаються його ресурси ще до того, як завершиться світова фінансова криза? Із цими запитаннями Радіо Свобода звернулося до колишнього заступника голови департаменту Міжнародного валютного фонду, а нині експерта Інституту американського підприємництва Десмонда Лахмана.

– Пане Лахман, чи вистачить ресурсів Фонду на всі країни, які потребуватимуть допомоги?
– МВФ має близько 200 мільярдів доларів, і ще 50 вони можуть отримати в разі необхідності. Тож загалом, ідеться про 250 мільярдів доларів. Це, можливо, і не звучить як велика сума, з огляду на можливі потреби, але МВФ часто виступає каталізатором для інших можливих кредиторів. Якщо ви подивитесь на приклад Ісландії, то цій країні МВФ запропонував лише 2 мільярди доларів. Але загальний пакет запозичень для країни нині складає 10 мільярдів, тому що до нього долучилися інші північні країни, Японія, Британія, Німеччина і так далі. Тож МВФ може стати провідником програми, яка є набагато більшою, ніж дозволяють його власні фінанси.
– А що буде, коли і країни, які зараз приходять на допомогу іншим, будуть самі потребувати допомоги і не зможуть уже збільшувати свої внески до Фонду?
– Не думаю, що за цих обставин ресурси фонду зростатимуть, але спроможність МВФ далі бути каталізатором залишиться. Особливо, коли йдеться про участь великих країн у порятунку малих. Взяти хоча б приклад Угорщини, для якої МВФ зібрав 12,5 мільярда доларів. Частина цих грошей надійшла від Європейського Союзу та європейських країн, бо Фонд переконав європейців у тому, що це не в інтересах дати Угорщині збанкрутувати у них на порозі.
– Найбільші внески до МВФ роблять Сполучені Штати. Наскільки ситуація в цій країні може впливати на спроможність Фонду виконувати роль рятівника у фінансовому штормі?
– Зараз проблема, з якою ми стикнулися, полягає у тому, що криза поглиблюється. Але впродовж наступних двох з половиною місяців буде політичний вакуум. Це дуже небезпечно, бо в цей час ринки продовжуватимуть падати. Це відбувається прямо тепер. За інших обставин, ринкам би надали якусь інформацію, яка б змусила їх замислитися, заспокоїтися. Але нинішня адміністрація вже не «кривенька качка», а я б сказав, «мертва качка».
– То, виглядає, що те, що відбувається у Вашингтоні є надзвичайно важливо?
– Ні, ні, ні. Те, що відбувається в Сполучених Штатах є більше, ніж надзвичайно важливо! Це ключовий момент! Сполучені Штати повинні виробити політичний пакет, який буде послідовний та буде викликати довіру, інакше ми всі опинимося у дійсно серйозній біді. Бо падіння фінансових ринків не проходить непомітно для реальної економіки. Бо коли починають падати ціни акцій, споживачі божеволіють від жаху. Вони перестають витрачати, а це посилює падіння цін на акції. Нам критично необхідно виробити пакет дій, який заспокоїть ринки, і чим швидше.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG