Доступність посилання

ТОП новини

«Контрольований маршрут». Посилений контроль за маршрутними таксі


Щоб перевізники краще перевозили, у Луцьку спробують встановити у маршрутках касові апарати та бортові комп’ютери. Вони стануть складовими «системи диспетчеризації», яка дозволить визначати пасажиропотік і обирати водіям найоптимальніший напрямок руху. А ще диспетчер, зокрема, стежитиме у реальному часі за тим, чи перезавантажений салон, чи не ображає водій пасажирів, а ті його. Як взагалі можна поліпшити роботу перевізників?

Як саме модернізують луцькі маршрутки?

За допомогою GPRS система дозволяє контролювати рух транспорту в реальному часі, розповідає волинська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко.

Компанія, яка має досвід упровадження електронного квитка упродовж 17 років ввела 4 місяці тому 12 подібних автобусів на маршрути столиці. До Луцька її представники потрапили, тому що тут на маршрутах уже не працюють старі «Газелі». Луцькі мікроавтобуси відповідають міжнародним стандартам.

Кошти, які повинні витратити перевізники для обладнання кожного зі своїх автомобілів, становлять 2,5 тисячі євро на маршрутку. А от самі перевізники вважають, що таку систему впроваджувати в Луцьку поки що зарано. «Це не буде поки що корисно і ми ще не уявляємо як це буде працювати, якщо враховувати український менталітет. Обладнання почнуть ламати, тому всюди потрібно здійснювати контроль. Всюди працюють «Газелі» перероблені, а у нас тільки нові «Богдани».

Перший етап передбачає впровадження системи моніторингу і створення електронної диспетчерської, зазначає начальник відділу транспорту та зв’язку Луцької міської ради Костянтин Патракеєв. «Роботу кожного автобуса (наприклад, відхилення від графіка) видно на пульті диспетчера. У плані у нас є створення єдиної диспетчерської в центрі».

Костянтин Патракеєв зазначив, що польська компанія лише презентувала продукт, а не нав’язала його. Транспортний керівник упевнений, що в Україні можуть віднайтися кулібіни, які самі створять подібну комунікативну систему.

Особливий контроль за маршрутними таксі діє також в Ужгороді

До встановлення бортових комп’ютерів справа в Ужгороді не дійшла. Наглядають звичними способами – мінімум двічі на рік проводять техогляд із невблаганним відсіюванням усіх, хто має неполадки, інформує закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів.

Нинішня влада запровадила двічі на рік технічну ревізію всіх маршрутних таксі. Проводиться вона на базі обласної Державтоінспекції, і всі автівки, в яких виявляють серйозні неполадки чи навіть поважний вік , відправляють, так би мовити, на пенсію. Таким чином за останні два роки в Ужгороді замінили близько 40 % транспорту, який їздить за маршрутами.

Крім того, щомісяця в Ужгородському міськвиконкомі засідає спеціальна комісія, яка розглядає подання різних органів влади чи скарги громадян на тих чи інших водіїв маршрутних таксі, на технічний стан автомобілів. З порушниками, особливо з такими водіями, які палять у салоні й неввічливі, розповідає начальник відділу транспорту Ужгородського міської ради Володимир Талісман, без вагань розривають договори.

Правила перевезення пасажирів та штрафні санкції

Крім збільшених у кілька разів штрафів, які стосуються і водіїв маршруток, для перевізників вистачає також інших правил.Якби водії їх дотримувались, тоді б проблем було менше. Це констатує Василь Зайченко, начальник Центру безпеки руху ДАІ МВС України. «Є правила перевезення пасажирів та є штрафні санкції, які визначаються Законом України «Про автомобільний транспорт». Коли водій не видає документа, не відповідає санітарним вимогам або виходить на рейс без якихось документів, є додаткові санкції. А цей закон стосується дотримання та забезпечення безпеки дорожнього руху. Будь-який водій за їх недотримання несе відповідальність. Величезні штрафи зобов’язали водіїв маршруток бути слухнянішими і не зупинятися в невстановлених для цього місцях. Не вірите? Перевірте».

Жорстка конкуренція та відбір персоналу

Сергій працює водієм по 12 годин за зміну. Пасажирів безліч, машин сила-силенна, робота не курорт, каже він. Але сім’ю годувати треба, тому доводиться знову і знову сідати за кермо. «По-перше, увага. По-друге, ноги постійно працюють (газ, гальма, щеплення) зранку до пізнього вечора. А через затори щодня працювати стає все важче, тим паче працювати з людьми».

Щоб маршруточники краще працювали, потрібна конкуренція між приватними перевізниками. Щоб конкурси, на яких їх відбирають, проводили вимогливо, прозоро і справедливо, зауважує голова Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталій Рева. «Наразі не існує нормативних документів, щоб перевізника можна було підібрати абсолютно незалежно без тиску та зацікавленості. У 2006 році був ухвалений Закон «Про автомобільний транспорт», і лише зараз ми розробили правила проведення конкурсу. І тепер будемо переконувати міністра транспорту їх підтримати. Адже повинен бути відбір перевізників, які мають потрібні характеристики, базу, рухомий склад, кваліфікацію водіїв, досвід роботи, щоб вправно все виконувати».

У Польщі ставку роблять на автоперевізників-приватників

Польський закон про місцеве самоврядування дає карт-бланш у питаннях міського транспорту меріям. А ті створюють транспортні компанії, більшість з яких є саме приватними. Автобуси на трасі перевіряють інспектори дорожнього руху. Квитки продають водії. Однак часто буває, як в Україні: гроші беруть, квитка не дають. Тому приватні перевізники беруть у рейси своїх ревізорів, повідомляє варшавська кореспондентка Єва Поштар. «Мерії столиці не під силу профінансувати транспорт у Варшаві, тому окремі маршрути віддають в руки приватних перевізників. У конкурсі на обслуговування окремих маршрутів могли брати участь лише фірми, що мають нові, сучасні автобуси з відео-моніторингом, кондиціонерами, пристосовані для інвалідів».

Як зауважують експерти, маршрутки треба списувати після 5 років експлуатації, бажано їх обладнати кондиціонерами, а місць для сидіння має бути мінімум 21. Місць для стояння бажано – жодного. Наскільки дотримуються перевізники таких умов в українських містах?


Вам подобається їздити у маршрутках?
Софія Василівна, депутат Одеської міськради: У маршрутках не повинно бути стоячих місць, лише сидячі.
Віталій, промоутер: Сидячих місць не вистачає. А решта – влаштовує. Ціни, порівняно з метро, припустимі.
Галина Михайлівна, страховик: Ціни б трохи менші, а от щодо комфорту, то більш-менш спокійно в маршрутках.
Олексій, будівельник: Зранку і ввечері, в години пік не вистачає місць. Маршрутки переповнені.
Олена, перекладач: У маршрутках не комфортно. Доки всі оплатять, доки кондуктор просунеться вкінець маршрутки.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG