Доступність посилання

ТОП новини

Несподівані віражі на шляху України до НАТО


Прага – До НАТО без ПДЧ – із такою пропозицією щодо прийняття до Альянсу України і Грузії звернулася до європейських партнерів американська адміністрація. Як повідомляє газета International Herald Tribune з посиланням на дипломатів у НАТО, державний секретар США Кондоліза Райс намагається переконати європейських партнерів у тому, щоб вони дали згоду на вступ України і Грузії до НАТО без підготовчої процедури – Плану дій щодо членства. Оскільки ПДЧ через відкриту опозицію Росії став надміру «політизованим».

Яким шляхом швидше до НАТО — прямим чи обхідним? Це питання зараз є предметом запеклих дискусій серед членів Альянсу. Прямий шлях – це той, яким пройшли всі інші нові члени Альянсу після 1999 року: ухвалення Плану дій щодо членства, його виконання, позитивна оцінка з боку НАТО, подача заявки на вступ, і, нарешті, запрошення до вступу. Але обхідний шлях, тобто без проходження підготовчого етапу ПДЧ, може виявитися швидшим.

Адже Україна і Грузія вже торують шлях до НАТО інакше, ніж їхні попередники, нещодавно пояснював міністр оборони США Роберт Ґейтс. «Ситуація Грузії та України є унікальною, бо голови урядів країн-членів НАТО одностайно пообіцяли їм членство в Альянсі на квітневому саміті в Бухаресті. І зараз питання полягає лише в тому, як ми будемо просувати цей процес», – сказав Роберт Ґейтс.

За словами заступника держсекретаря Деніела Фріда, Сполучені Штати на зустрічі міністрів закордонних справ, на якій має вирішуватися питання про надання ПДЧ, прагнуть уникнути непродуктивної дискусії. Вони хочуть зосередитися на тому, що об’єднує Альянс: одностайна згода, що Україна і Грузія будуть членами НАТО, як було вирішено в Бухаресті.

Позиція США не до вподоби багатьом європейським партерам

На думку Сполучених Штатів, ПДЧ став непотрібним, адже він є процесом подання заявки, а заявку, за словами міністра оборони США, в Бухаресті вже підписали і поставили печатку.

Проте нова смілива позиція США є не до вподоби багатьом європейським партерам Сполучених Штатів, які були проти надання Україні та Грузії ПДЧ, сподіваючись таким чином загальмувати їх просування до Альянсу. Європейські дипломати говорять, що почуваються скривдженими, бо Сполучені Штати інакше трактують компроміс, досягнутий у Бухаресті.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG