Доступність посилання

ТОП новини

Зарплата харчами. Чи пройде таке новаторство у Дніпропетровську?


Дніпропетровськ – Промислові підприємства Дніпропетровська збираються розраховуватись зі своїми працівникам продуктами харчування. Промисловці кажуть: такий крок допоможе підприємствам вижити в умовах кризи.

Виплачувати частину заплат працівникам заводів і фабрик їжею – це ініціатива міського голови і керівництва місцевої Асоціації промисловців та підприємців. Днями вони зустрілися з директорами підприємств харчової галузі та аграрниками і домовились, що промисловці будуть укладати з прямі договори із сільгоспвиробниками, щоб купувати харчі без націнок та посередників.
Цю новацію влада і промисловці анонсують як своєрідне досягнення, один із низки антикризових заходів, що має допомогти пережити скруту.
За словами першого заступника міського голови Анатолія Крупського, виплачувати зарплату продуктами будуть на частині підприємств базових галузей, передусім, металургійних заводах. Там уже почалися проблеми з готівковими коштами: попиту на продукцію металургів нема – і вироблене залежується на складах.
У селян та харчовиків збираються купувати зі знижками крупи, молочні продукти, олію, м'ясо і навіть зерно. У міській раді кажуть, що чимало робітників заводів мають дачі й присадибні ділянки, отож, якщо буде сутужно, можуть вирощувати птицю на отриманому зерні.
Антикризовий захід чи повернення у 90-ті роки?
Профспілки гірників та металургів на ці новації влади та роботодавців ще не відреагували. У центральному й обласному профспілкових комітетах наразі відмовляються давати коментарі, посилаючись на нагальні справи. Проте раніше керівник центрального профкомітету Володимир Козаченко говорив, що профспілкові лідери схвалюють ідею влади з організацією ярмарок сільгосппродукції у місті, на яких би робітники могли купувати продукти харчування за низькими цінами. Тоді мова йшла саме про те, щоб купувати, а не отримувати харчі як продпайку.
Що ж до самих робітників, то у них особливого ентузіазму новація не викликає. Більшість кажуть, що вона призведе до повернення у 90-ті роки: пам’ятають, як тоді заробітну плату на заводах видавали капцями, ковбасою чи туалетним папером.
А втім, на окремих підприємствах, де вже затримують зарплату, налаштовані не так категорично. Робітники вже подумують: якщо з грішми у підприємств буде й надалі сутужно, то й на зарплату харчами доведеться погоджуватись.
Криза наростає
Кризові явища в промисловості Дніпропетровська стали помітні ще у вересні, коли почало скорочуватись виробництво. До кінця року обсяги випуску промислової продукції в місті, як очікують, знизяться приблизно вдвічі.
Так, нині із 13 підприємств машинобудування Дніпропетровська в скороченому режимі працюють сім, одне підприємство зупинилося.
Поки що більшість заводів міста не вдавалися до масових звільнень: щоб зберегти штат, працівників попереводили на 3-4-денний робочий тиждень.
(Дніпропетровськ –Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG