Доступність посилання

ТОП новини

НАТО посилить співпрацю з Україною та Грузією


Засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Брюссель, 2 грудня 2008 р.
Засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Брюссель, 2 грудня 2008 р.
Міністри закордонних справ країн-членів НАТО вирішили посилити співпрацю з Україною та Грузією без надання їм Планів дій щодо членства в Альянсі.

Про це повідомив журналістам після першого дня засідання Ради Північноатлантичного альянсу Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.

«Обидві країни продемонстрували прогрес, але багато чого залишилося зробити», – сказав він.

Генсек НАТО зазначив, що міністри закордонних справ країн-членів ухвалили сьогодні два ключових рішення: всі елементи попередніх рішень НАТО, в тому числі Бухарестського саміту щодо майбутнього членства України та Грузії, залишаються в силі; НАТО має посилити свою співпрацю з Україною та Грузією.

Посилення співпраці, за словами Генерального секретаря НАТО, означатиме створення національних річних планів для кожної країни, а також посилення інформаційних центрів НАТО у Києві та Тбілісі.

На початку квітня на саміті в Бухаресті лідери країн-членів НАТО ухвалили політичне рішення про те, що Україна і Грузія повинні стати членами організації в майбутньому, однак у Північноатлантичному альянсі не було консенсусу з приводу надання їм Плану дій для членства (ПДЧ).

Рішення про надання ПДЧ було відкладене на нинішнє засідання Ради Північноатлантичного альянсу.

********
Схеффер нагадує Києву і Тбілісі про зобов’язання

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схефер нагадав Україні і Грузії, що членство в Північноатлантичному альянсі – це не тільки привілеї, а й зобов'язання..

Про це він заявив, відкриваючи засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ. «Зокрема, кандидати повинні продемонструвати чіткі зобов'язання – політичні і військові», – сказав Схеффер.

Він зазначив, що у вівторок міністри закордонних справ країн-членів здійснюють першу оцінку готовності України і Грузії для отримання ПДЧ після політичного рішення саміту НАТО.

Генсек Північноатлантичного альянсу також нагадав, що 3 грудня відбудуться засідання Комітету Україна-НАТО, а також вперше засідання Комітету Грузія-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

********
Зближення України та Грузії з НАТО – тема наради Альянсу

У Брюсселі сьогодні розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Серед інших питань мають обговорити і перспективи зближення України та Грузії із Північноатлантичним союзом.

Напередодні зустрічі держсекретар США Кондоліза Райс, виступаючи у Лондоні, визнала наявність «тактичних» розбіжностей з цього питання серед членів НАТО. Райс заявила, що обидві країни ще мають пройти довгий шлях, перш ніж відповідатимуть критеріям вступу до альянсу. При цьому вона зазначила, що двері у НАТО для Києва та Тбілісі залишаються відчиненими.
Прихильники НАТО у Севастополі 20 серпня 2008р.


НАТО: Україна потребує значних реформ для вступу в Альянс

НАТО підтвердить свою прихильність рішенню Бухарестського самiту, а також заявить про подальшу пiдтримку зусиль України у сфері проведення необхідних реформ для досягнення стандартiв Альянсу.

Це «двi речі», яких очiкують цього тижня в Брюсселi пiд час засiдання комiсiї Україна-НАТО на рiвнi мiнiстрiв закордонних справ, повiдомив напередоднi засiдання офiцiйний представник альянсу Джеймс Аппатурай.

«Нiхто не вважав (у НАТО), що цi країни (Україна i Грузія) готовi до повного членства в НАТО завтра. Вони обидвi потребують значних реформ, рiзних для обох країн, щоб досягти стандартiв НАТО. Це потребуватиме часу. З практичної позицiї ми продовжимо надавати нашу пiдтримку стосовно просування реформ для досягнення стандартiв НАТО», – повідомив представник Альянсу.

Щодо обов’язковості отримання Плану дій для подальшого членства в Пiвнiчноатлантичному альянсi — Аппатурай нагадав, що цей механiзм стартував у 1999 роцi: «Пiсля цього всi країни, якi приєднувалися до НАТО, проходили через ПДЧ».

Засiдання комiсiї Україна-НАТО, як i засiдання комiсiї НАТО-Грузiя, вiдбудеться 3 грудня в першiй половинi дня.
На цю зустріч у Брюссель приїде міністр закордонних справ України Володимир Огризко.
Активіст антинатовських акцій у Києві, 16 червня 2008 р.


Ющенко: Невдоволення третіх країн не має бути вказівкою для НАТО

Президент Віктор Ющенко закликає країни-члени НАТО не піддаватися зовнішньому впливу при формуванні своєї думки про Україну.

Про це йдеться у статті Ющенка, опублікованій у газеті International Herald Tribune, повідомляє прес-служба Глави держави.

Президент зазначає, що Україна продовжує активні дипломатичні консультації з усіма партнерами в Альянсі й бачить, що деякі держави-члени НАТО ще сумніваються в доцільності членства України й навіть у можливості отримання нею Плану дій щодо членства.

«Хотів би порадити не формувати думку про Україну на основі стереотипів минулого, а тим більше під впливом зовнішнього тиску», – заявляє Ющенко.

За його словами, невдоволення третіх країн не може стати вказівкою для Альянсу відмовитися від прийняття України, а позиція Росії з розширення НАТО давно відома й сформувалася не сьогодні.

«Ми пам'ятаємо про першу й другу хвилі розширення НАТО в 1999 й 2004 – тоді також звучали розмови на підвищених тонах і заклики «не втручатися в сферу російських інтересів», але вони не перешкодили Альянсу поповнитися новими членами», – зазначає Глава української держави.

При цьому Президент зауважив, що НАТО зацікавлене в Україні, яка вже пройшла значний шлях з реформування й наближення до стандартів Альянсу.

Віктор Ющенко раніше наголошував, що Україна зробила все від неї залежне для приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО в грудні.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG