Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Латвії збільшує податки і обмежу витрати, щоб врятувати економіку


Рига – Світова фінансова криза негативно вплинула на економіку Латвії. З огляду на це латвійський уряд вирішив звернутися до МВФ за фінансовою допомогою, а також пішов на ухвалення непопулярних серед підприємців та пересічних громадян рішень. Зокрема, це збільшення податків із одночасним зменшенням державних витрат. Експерти попереджають про можливі негативні наслідки кризових заходів для латвійського бізнесу та суспільства загалом.

Міністерство фінансів Латвії заявило про можливість дефолту в країні у першому півріччі 2009 року, якщо не вдасться залучити міжнародне фінансування. Сума позики, яку може надати МВФ Латвії, поки ще не відома. За словами прем’єр-міністра Івара Ґодманіса, відповідно до внесеної квоти, Латвія не може претендувати на отримання від міжнародного валютного фонду більше, ніж 3 мільярдів доларів США. Водночас Латвія просить фінансову допомогу в Швеції та Європейської Комісії.
Однак, щоб отримати міжнародну позику, Латвії необхідно затвердити програму зі стабілізації економіки. Латвійський уряд уже ухвалив основні положення документу.
Прем'єр-міністр Латвії Івар Ґодманіс повідомив: «Ми розробили норми, що всі установи, у тому числі державні інституції, самоврядування, державні акціонерні товариства мають зменшити свої витрати. Але якщо б ми не торкнулися зміни податків, то у цьому випадку нам би довелося закривати школи, лікарні, зменшувати пенсії»
Скоротять зарплату президента на тисячу доларів
У разі, якщо програму стабілізації економіки затвердить парламент країни, то з наступного року в Латвії буде збільшено податок на додану вартість із 18% до 21%, та скорочено кількість галузей, які користуються пониженою ставкою ПДВ. Також передбачається збільшити акцизний податок на паливо, тютюн та алкоголь. Будуть значно зменшені бюджетні витрати, в тому числі на 15% скорочений штат державного апарату та зменшена платня бюджетним працівникам. Зокрема буде зменшена майже на тисячу доларів зарплата президента Латвії, яка становитиме п’ять з половиною тисяч доларів.
Одночасно уряд Латвії збирається знизити ставку прибуткового податку з 25% до 21%, що, на думку урядовців, позитивно вплине на ринок праці і сприятиме економічному розвитку країни. Латвійські ж підприємці вважають це зниження дуже малим для того, щоб компенсувати втрати, які вони понесуть через збільшення ПДВ.
«Вирок для латвійського бізнесу»
Місцеві аналітики негативно оцінили кризові заходи уряду, які назвали «вироком для латвійського бізнесу». У той час, коли окремі країни світу надають фінансову допомогу власним підприємствам і понижують податки, Латвія робить навпаки.
Латвійські газети на знак протесту проти можливого збільшення на 16% податку на додану вартість для місцевих видань вийшли у траурному оформленні. Експерти передбачають у наступному році спад виробництва і зростання безробіття.
Представник латвійського кондитерського підприємства «Laima» Інґарс Рудзітис вважає, що підвищення цін на товари у магазинах означатиме зменшення попиту. У свою чергу зменшення попиту викличе зменшення виробництва, що призведе до зменшення кількості працівників.
Латвія – невелика країна, в якій практично відсутня важка промисловість. Головним рушієм латвійської економіки є сфера послуг, у тому числі і фінансових. Звернення Латвії за допомогою до МВФ практично збіглось із націоналізацією одного з найбільших латвійських приватних банків Parex banka.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG