Доступність посилання

ТОП новини

Бригади Червоного Хреста запрацювали в Івано-Франківській і Чернівецькій областях


Івано-Франківщина – По лінії Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у постраждалі від липневої стихії регіони надійшло два транші гуманітарної допомоги – на 364 тисячі і 333 тисяч швейцарських франків. За ці кошти придбані продуктові набори, постільна білизна, кухонне начиння, ковдри, матраци. А зараз у двох областях – Чернівецькій та Івано-Франківській запрацювали мобільні будівельно-ремонтні бригади, які в помешканнях соціально незахищених людей проводитимуть дрібні ремонти.

Хата 75-річної Ксенії Маціборко з Тисмениці ніби на горбку, але від води це не вберегло її двічі: і у липні, і на початку жовтня. За другу категорію отримала 30 тисяч гривень. У хаті і досі вогко, в одній з двох кімнат змушена була зірвати підлогу, а нову ще не настелила. І хоча вже стільки часу минуло, все ще видно сліди стихії в помешканні літньої жінки.

Показуючи ту кімнату без підлоги, меблі посеред хати, підперті фанерою знадвору стіни, стайню, де води було по стелю, пані Маціборко не може стримати сліз: «Та видите, поки була вода, під вікна, в хаті. Як то страшно прикро мені, прикро, прикро…»

Ксенія Маціборко нікого з рідних не має, тому нею опікується Червоний Хрест. Привезли їй продуктовий набір, постільну білизну, ковдру. А її хата стала першою, де працює будівельно-ремонтна бригада.

Самотнім людям – дрібні ремонти

Із чотирьох членів бригади всі мають досвід будівельних робіт. Вони з тих, кого називають майстровими ґаздами. Михайло Іванків із них найстарший, каже, що майбутня робота для них нескладна: «Дрібний ремонт, заміна підлоги, де треба, комусь заштукатурити, щілини пінкою заробити».

Представник Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, керівник операцій у Західній Україні і Молдові Давид Мачарашвілі від перших днів працює в програмі «Повінь на Україні». Про цей проект розповідає детальніше, зазначаючи, що на роботу однієї ремонтної бригади виділено 60 тисяч франків.

«Проект називається «Мобільна команда». У них є інструменти, машина, обладнання, плюс матеріали. І вони будуть робити тільки маленькі ремонтні роботи в будинках потерпілих нашого контингенту – це будуть тільки перестарілі, інваліди і т.д.», – каже він.

Пересувні ремонтні бригади працюватимуть по березень і за цей час мають виконати роботи в 136 будинках потерпілих на Буковині і в 106 на Прикарпатті. Причому Івано-Франківщина має конкретного донора – Люксембурзький Червоний Хрест.

Обігріти холодні оселі

Від повені на Прикарпатті постраждало 1200 підопічних Червоного Хреста.
Попередньо складені списки тих, кому потрібні такі ремонти. Але з наближенням зими заговорили ще про одну проблему: помешкання, де була вода, все ще не висохли.

Голова Івано-Франківської обласної організації Товариства Червоного Хреста Валерій Старченко зазначає: «У хатах сиро, пройшов час – грибок з'явився, мох. Люди втратили дрова під час повені, вугілля. Це тільки наступає зима, а зима довга. Тому ми також звернулися до Міжнародної федерації з проханням закупити їм обігрівачі».

Більше півтисячі обігрівачів надійдуть на Прикарпаття від Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

(Івано-Франківщина – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG