Доступність посилання

ТОП новини

Чому й досі немає Бюджету – 2009?


Олег Соскін у студії Радіо Свобода
Олег Соскін у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: Олег Соскін - директор Інституту трансформації суспільства, професор, завідувач кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління; Євген Кирильчук - народний депутат (БЮТ), Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету; Олексій Плотников - народний депутат (Партія регіонів)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, чи можливий бюджет 2009 року бездефіцитний?
Олексій Плотников: Враховуючи тяжку ситуацію в економіці України, це не є реальним— створити бюджет бездефіцитний. Як теоретична модель, то це можливо, але при цьому треба дуже скоротити там фінансування соціальної сфер, ще щось поскорочувати.
Олексій Плотников:
Враховуючи тяжку ситуацію в економіці України, це не є реальним — створити бюджет бездефіцитний. Тобто, як теоретична модель, то це можливо, але при цьому треба дуже скоротити там фінансування соціальної сфер, ще щось поскорочувати.
Крім цього, немає впевненості в тому, що буде виконана дохідна частина бюджету.
Тому, навіть якщо створити зараз бездефіцитний бюджет і затвердити, то в принципі по кінці наступного року, можливо, буде дефіцит по факту.
Тобто, з цієї точки зору ситуація зараз украй негативна. Вона в першу чергу негативна за рахунок того, що відбувається в країні, не за рахунок там чинників зовнішніх.
Хоча я абсолютно не відкидаю, що в нас є дуже багато впливів зовнішньої світової фінансової кризи, але внутрішня економічна криза дає взнаки, і все ж таки вона дуже негативно впливає на бюджетний процес.
- Пане Плотников, говорили постійно, що опозиційний уряд працюватиме в паралельному режимі постійно. Чи є в опозиційного уряду свій варіант державного бюджету? Які там показники?
Олексій Плотніков: Державний бюджет опозиційний уряд не розроблював. Але в нас є 21 законопроект, який спрямований на стабілізацію ситуації, на покращення ситуації, на пожвавлення ситуації, на все інше.
А для того, щоб створити опозиційний паралельний бюджет, принаймні, треба така відкритість, як у Великій Британії. Тобто, просто на урядовому рівні ані Міністерство фінансів, ані Міністерство економіки не надає ту інформацію, яка дозволила б створити паралельний бюджет, тобто альтернативний бюджет.
Це вже українська специфіка. Це не специфіка чи це не проблеми до опозиційного уряду.
- Аналогічне питання про можливість бездефіцитного бюджету до Євгена Кирильчука. Яка Ваша думка?
Євген Кирильчук: Я повністю не згодний з песимістичними заявами мого колеги, який тільки що висловився.
Він представляє опозицію. Давайте зважати й на це.
Євген Кирильчук: Так.
ВУчетвер уряд у повному складі буде представляти бюджет і програму соціального розвитку на наступний рік. Я думаю, що там буде все зрозуміло.
І те, що не виконується бюджет цього року, це чиста неправда, тому що бюджет цього року буде повністю виконаний і профінансований. Буде навіть перевиконання, тому що тих 32 мільярди, які були перевиконані за 9 місяців, дають можливість перекрити всі незгоди.
Крім того, прийняті 7 антикризових законів за минулий тиждень, в яких опозиція практично не брала ніякої участі, ще раз підкреслюють, що розставлені акценти і щодо банків, і щодо пенсій, і щодо соціальних виплат, і таке інше, і вони вже увійдуть в основу позицій уряду і бюджету на наступний рік.
- Дякую Вам за оптимістичну думку.
Пане Соскін, чи можливий бюджет бездефіцитний на 2009 рік?
Олег Соскін: Вони взагалі не приймуть бюджет на 2009 рік, не кажучи про те, що це вже буде бездефіцитний. Фактично в Україні сьогодні є внутрішня ситуація внутрішнього і зовнішнього дефолту, а вони розповідають, що вони будуть якийсь бюджет приймати. В них немає 226 голосів, коаліція не сформована...
Олег Соскін:
Я думаю, що вони взагалі не приймуть бюджет на 2009 рік, не кажучи про те, що це вже буде бездефіцитний.
Фактично в Україні сьогодні є внутрішня ситуація внутрішнього і зовнішнього дефолту, а вони розповідають, що вони будуть якийсь бюджет приймати. В них немає 226 голосів, коаліція не сформована... Отже, цей уряд і ця ВР не в змозі прийняти ніякий бюджет.
А ось ці такі оптимістичні настрої, які тут розповідають, це такі новорічні казочки перед Різдвяними святами. Ну, треба ж бути абсолютно реальними фахівцями з цього питання.
Щоб прийняти взагалі бюджет, то мати потрібно його загальні пропорції. Ну, хоча б знати ціну на газ, знати, який буде курс гривні, на що будуть основні пропорції розподілу бюджету, отже, треба розуміти, які будуть надходження від експорту, від імпорту, стан платіжного балансу.
А казати, що ми приймемо якийсь бюджет, так у 2008 році теж нам казали на початку року Пинзеник, Терьохін, Тимошенко, який чудовий буде бюджет. А цей же бюджет провалений, вони ж не змогли… Там 30 мільярдів буде дефіцит бюджету в цьому році.
Олег Соскін: 30 мільярдів буде дефіцит бюджету в цьому році.
Вони в листопаді набрали стільки грошей, продавши на 7 мільярдів облігацій внутрішньої державної позики, що говорити взагалі про те, що в цьому році буде бездефіцитний бюджет, смішно.
Якщо в цьому році немає, і якщо Україна перебуває зараз в жорсткій внутрішньо-фінансовій кризі, і уряд не спроможний, ВР вивести країну з цього стану, про який взагалі бюджет можна казати?
Євген Кирильчук: Я повністю незгодний.
Олег Соскін: Можете бути 100 разів незгодним.
- Бюджет 2009 року на сьогоднішній день – це дійсно fata Мorgana. Тобто, згадуючи українську класику, – примара або міраж насамперед для уряду.
В іншому випадку пересічних українців не переконували б, що все гаразд, коли реалії вимальовуються зовсім іншими.
Насправді скидається на те, що чиновники просто бояться сказати, як буде насправді, а відтак зазирнути у недалеке майбутнє і спланувати бюджет на наступний рік – місія надважка.
Жити без бюджету можна, але вкрай ризиковано. І не забуваймо, що відсутність правил означає сваволю. Так чиновники стануть неконтрольованими у витратах коштів, а відтак з’явиться спокуса привласнити державні кошти, а негаразди можна буде списати на кризу. Нині не все пояснюють…
Пан Соскін згадав проте, що в бюджеті має бути згаданий прогнозований курс долара на 2009 рік для того, щоб можна було виходити на якісь розрахунки.
Пане Кирильчук, поділіться інформацією, який курс долара закладений у проект бюджету 2009 року?
Євген Кирильчук: Я думаю, що право і обов’язок НБУ подати в уряд і в Бюджетний комітет такі показники, які увійдуть у закон про бюджет для того, щоб зафіксувати, який курс долара має бути, як його будуть дотримуватися.
Справа в тому, що я думаю, що на цьому тижні ми в парламент покличемо і керівництво НБУ, створимо слідчу комісію, розберемося, що, до чого, куди поділися величезні кошти, які практично спекулятивним методом відмивалися і в населення, і в підприємців, і в організацій, і так дальше, як використані кошти МВФ, які надійшли, і вони пішли поза урядом, поза урядовими програмами і навіть зовсім не ліквідували ту критичну ситуацію, яка виникла в Україні у зв’язку зі світовою фінансовою кризою.
- Пане Кирильчук, я все ж таки повертаюся до питання. Ви сказали, що в четвер уряд уже презентує проект бюджету. Вони ж не презентуватимуть з пробілами там, де про курс долара йтиметься. Тобто, Вам відомі якісь прогнози?
Євген Кирильчук: Курс долара не робить ні Бюджетний комітет, ні уряд. Це прерогатива НБУ.
- Невже ніякі числа не подавав НБУ?
Євген Кирильчук: Подивимося, який вони подадутьсьогодні чи завтракурс долара. Такий буде закладений.
- Які числа вже подавав відносно курсу долара НБУ? Чи він досі цього не зробив?
Євген Кирильчук: Таких даних у Бюджетному комітеті немає.
- Прекрасно.
Пане Плотников, до Вас звертаюся з аналогічним питання. Ви як економіст, очевидно, підтвердите те, що важливим є закладений курс національної валюти в бюджет, щоб можна було розраховувати зовнішні…?
Олексій Плотников: Безперечно, головні макропоказники. Зростання ВВП, інфляція, курс, при зовнішній залежності від Росії по газу, то ціна на газ – це абсолютно головний показник.
Олексій Плотніков: Міністерство фінансів знаходиться в напівтрансі. Воно чи то розраховує, чи то приховує.
Наскільки мені відомо, Міністерство фінансів є в напівтрансі. Воно чи то розраховує, чи то приховує. Я не знаю.
У принципі макропоказники від Мінфіну не оприлюднювалися, оприлюднювалися окремі речі, типу там, що, можливо, у нас буде падіння 4,5%. Це все, що я чув від Мінфіну. Це по-перше.
По-друге. До нашого комітету (мабуть, Ви не знаєте, що я голова підкомітету в Комітеті з економічної політики) надходила програма соціально-економічного розвитку на наступний рік від Мінекономіки. Але вона надходила ще в кінці вересня. Там дуже такі мажорні цифри, що все в нас буде розвиватися, процвітати і дуже-дуже стисло, на півсторінки, написано про ризики світової фінансової кризи.
А в країні взагалі, з точки зору Мінекономіки, у нас тут велике-велике щастя.
- Так все ж таки поділіться, можливо, Ви як економіст, робили розрахунки, який реальний курс долара буде закладений в бюджет?
Олексій Плотников: Є всі можливості в Нацбанку для того, щоб утримувати курс долара на наступний рік не вище 7 гривень за долар. Чому НБУ фактично провокує те, що зараз вже більше 8 гривень? Мені сказати важко...
Олексій Плотников:
Я вважаю, що в принципі є всі можливості в Нацбанку для того, щоб утримувати курс долара на наступний рік не вище 7 гривень за долар. Тобто в цих параметрах.
Чому НБУ цього не робить зараз? Чому НБУ фактично провокує те, що зараз вже більше 8 гривень? Мені сказати важко...
- Рада попрощається зі Стельмахом, як Ви вважаєте?
Олексій Плотников: Хто його знає? Може.
- А хто буде замість нього?
Олексій Плотников: Я не знаю. Я не хочу зараз… Є там кілька кандидатур.
Тут не в Стельмахові справа. Якщо Стельмах зараз виправить всі помилки і стабілізує валюту, то хай працює Стельмах. Не в цьому.
Зараз мета – це стабілізувати курс гривні, яка кожного дня стає все гірше і гірше. Ось мета. А хто це зробить? Це вже вторинна, третинна чи вже взагалі якесь питання.
- І до пана Соскіна в мене аналогічне питання стосовно закладеного курсу долара в бюджет. Які треба закладати реальні цифри?
Олег Соскін: Я вважаю, що взагалі на кінець вересня жодних передумов для того, щоб відбулося це страшне мародерство, бо іншого навіть не можу…
- Чому Ви говорите, що мародерство?
Олег Соскін: По відношенню до українців зробив уряд, НБУ і, я думаю, Ющенко, він теж абсолютно в цьому винен, бо Стельмах без нього дихати не може, якщо б він не отримав вказівки прямої, що треба девальвувати гривню в листопаді і в жовтні, ніякої девальвації не було б.
Олег Соскін:
Те, що по відношенню до українців зробив уряд, НБУ і, я думаю, Ющенко, він теж абсолютно в цьому винен, бо Стельмах без нього дихати не може, якщо б він не отримав вказівки прямої, що треба девальвувати гривню в листопаді і в жовтні, ніякої девальвації не було б.
Здійснена потужна фінансова суперафера, така ж афера була в 1998 році ( Ющенко очолював НБУ, тоді Кучма Президент був, а Лазаренко Прем’єром) і така була у 1993 році зроблена точно така афера, коли інфляція досягала тисяч відсотків. От зараз третє пограбування здійснюється в Україні. І при владі фактично ті ж самі люди. От Ющенко знову в центрі цього процесу. Ну, єдине, що новий Прем’єр – це Тимошенко.
Так от, я вважаю, що реальний курс міг би бути, я згоден з паном Плотниковим, ще можна було б десь до 7. Хоча можна було і на 6 навіть вийти, тому що економіка ж працює…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG