Доступність посилання

ТОП новини

Україна вийде з кризи не раніше 2011 року (європейська преса)


Прага – Чимало європейських оглядачів знову прискіпливо аналізують особливості економічної кризи в Україні і не виключають, що вона носитиме болючий та затяжний характер. Деякі газети інформують про складний перебіг українсько-російських газових переговорів і наголошують, що тут є цілий комплекс, як старих так і нових труднощів.

Німецька }}«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» вказує на дві особливості української економічної кризи – високу інфляцію і зростання ціни на імпортований з Росії газ. Газета відзначає, що вкупі із кредитною кризою і падінням цін на метал це призвело до різкого гальмування економіки, що поряд із значним зовнішнім боргом знецінює місцеву валюту. Окрім прогнозування на наступний рік високого рівня безробіття, експерти, як зауважує «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», не виключають, що в Україні може бути і спіральний характер кризи. Тобто, за ростом безробіття і зниження попиту може прийти ще один поворот, нове зростання безробіття. Очікуються труднощі не лише для пересічних громадян, як наголошує німецьке видання, але й крах деяких банків, яких не врятують і кредити МВФ. Підвищення цін на російський газ викличе зменшення українського експорту і надходжень до бюджету. «Франкфуртер Альґемайне» наводить оцінки експертів про те, що «Україна подолає кризу через 2-3 роки і до 2011 року темпи зростання її економіки досягнуть 5-7 відсотків, а рівень інфляції не перевищить 7 відсотків».

Російське видання «Врємя Новостєй» вказує на те, що однією з головних цілей українського уряду в газовому переговорному процесі з Росією є намагання «прибрати з ринку «РосУкрЕнерго». Газета інформує, що у понеділок до Москви знову повернувся глава НАК «Нафтогазу України» Олег Дубина і цитує прем’єра Юлію Тимошенко, яка назвала головним гальмом переговорів – наміри усунути з ринку «РосУкрЕнерго». «Время Новостєй» також наголошує, що українська сторона не виконує головну умову переходу на прямі поставки газу з Росії, що записано в протоколі між Путіним і Тимошенко, – не повертає понад 2 мільярди доларів газового боргу. Московське видання також цитує заступника голови правління «Газпрому» Олександра Медведєва, який сказав про нові компромісні пропозиції для Києва щодо погашення боргу, але не розкрив їхні деталі. Але газета не виключає, що «Газпром» вимагає від Києва права на реалізацію на території України всього імпортованого ним газу або ж хоча б прямого постачання для всіх промислових споживачів (близько 30 мільярдів кубічних метрів). «Время Новостєй» також висвітлює деякі деталі важкого переговорного процесу, а саме – що стосується нової ставки на російський газовий транзит через Україну. Це видання наголошує, що «Нафтогаз» відмовився прийняти від російської сторони передоплату за послуги з транзиту наступного року. «Незрозуміло, хто саме перешкоджає усуненню «РосУкрЕнерго» – українські чи російські особи»,— зазначає видання.

Лондонська «Індепендент» присвятила цілих дві сторінки 60-річчю улюбленої гри британців –«Хрестослову» («Скраблу»), щось подібне до кросворду, котру, як вказує британська газета, придумав під час «Великої депресії», і це не спроста, американський архітектор Альфред Баттс. Газета також інформує, що у Великій Британії навіть проводиться раз на два роки чемпіонат світу із «Хрестослова», де присутні і великі гроші, і азарт, і нерви. «Індепендент» також наводить деякі імена знаменитих прихильників цієї гри – нового президента США Барака Обами, рок-музиканта Стінга, російського письменника в еміграції Володимира Набокова, американського кіноактора і режисера Мела Ґібсона.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG