Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина інвестиційна: проекти – 2009


Рівне – Попри фінансову та економічну кризу на Рівненщині вирішили не припиняти інвестиційних програм. Наступного року за технічної допомоги і фінансування Європейського Союзу в області втілюватимуть одразу кілька серйозних економічних проектів: від вирощування екологічно чистих продуктів на колись забруднених Чорнобилем землях до пошиття медичного одягу за європейськими стандартами та на європейські замовлення. Запланований навіть сталеплавильний завод, що має забезпечити роботою понад 2 тисячі осіб.

Рівняни, як і решта українців, поки що втрачають роботу. Лише в обласному центрі про майбутнє скорочення штату своїх працівників повідомили 27 підприємств. Днями 400 осіб були позбавлені роботи на Рокитнівському склозаводі. Він демпінгових цін на аналогічну білоруську та російську продукції страждає Березнівська сірникова фабрика – тут також подумують про скорочення. Але так буде не завжди – стверджують місцеві керівники, котрі наприкінці року вирішили втішити земляків започаткуванням кількох солідних виробництв.
Найменше з них, але одне з найважливіших – очищення радіаційно забруднених земель та вирощування на них екологічно чистої продукції. Цей проект, який підтримала Єврокомісія, стосується восьми сіл у північних районах області. Його задекларували на початку року, а тепер у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи відбулась його презентація.
Це майже півмільйона євро, за які протягом наступного року, до 1 вересня, будуть забезпечені посадковим матеріалом, машинами, механізмами, необхідною підготовкою землі 80 сімей, розповів Голова облдержадміністрації Віктор Матчук. Будуть підготовлені території, на яких для цих сімей будуть висаджені садові культури, які найбільше підходять для тих ґрунтів, і які даватимуть продукцію, котра не викликатиме сумніву стосовно того, що вона є «радіаційно безпечною».
Традиційно депресивне Полісся все ж має менше шансів отримати нові робочі місця, ніж центральні та південні райони, де інвестиційним планам сприяє присутність більш розвинених автомобільних та залізничних магістралей. Буквально днями у містечку Гоща, пораділи новині – тут розпочинають будівництво фабрики «Фапомед» із пошиття одноразового медичного одягу. 350 гощанців отримають роботу, на яку закордонний інвестор ладен витратити 60 мільйонів євро.

Питання щодо сталепрокатного заводу викликало суперечку

А от чи пощастило Радивилівському району, його мешканці поки що сперечаються. Саме тут має вирости одне з найбільших на Рівненщині підприємств на дві з половиною тисячі (у перспективі – 6 тисяч) робочих місць – сталепрокатний завод. Вартість цього проекту – 750 мільйонів євро, повідомив Віктор Матчук. У разі його реалізації через 4 роки Рівненщина матиме сучасне металургійне підприємство, яке буде одним із найбільших в області, запевняє голова ОДА. За право будувати сталепрокатний завод Рівненщині довелося поборотись. Однак саме на Рівненщині знайшлося тільки одне місце, яке повністю задовольнило вимоги інвестора: поряд – залізниця, автомагістраль Київ-Чоп, необхідна кількість електричної енергії. «Адже це екологічно чисте виробництво, котре не потребує ні газу, ні коксу – тільки великої кількості електричної енергії, профіцит якої є в Рівненській області», – каже Віктор Матчук.
Голова облдержадміністрації переконаний: поки триватиме будівництво, криза мине, і сталепрокат вищої якості знову стане затребуваним. Його оптимізму не поділяє народний депутат, рівнянин Юрій Прокопчук Адже саме через будівництво подібного виробництва у Білій Церкві розгорілися серйозні суперечки між владою і громадою. «Тому без громадських слухань та проходження усіх екологічних експертиз розпочати це будівництво ми не дозволимо», – каже він.
Загалом успіх у справі залучення закордонних інвесторів пояснюється тим, що упродовж останніх років над цим питанням серйозно працювала Агенція «Інвест ін Рівне», котра домоглася визнання Рівненщини найбільш сприятливою зоною для інвестування в Україні. Секрет простий – близькість кордонів, центральні автомагістралі і… дешева робоча сила. Тож незабаром під Рівним розпочнеться будівництво індустріального парку та заводу з виробництва автоклавованого газобетону – а це ще 250 робочих місць.
(Рівне –Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG