Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійський «Фортісґейт»: королівство без прем'єра


Екс-прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм
Екс-прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм

Брюссель – Наприкінці минулого року справжнім різдвяним подарунком для громадян Бельгії було створення уряду. Нинішні передріздвяні приготування знову накрила нова, ще потужніша хвиля політичної кризи. Уряд подав у відставку. Крісло прем’єра порожнє. А бельгійський король Альберт ІІ, замість того, щоб готувати традиційну різдвяну промову, шукає нового прем’єр-міністра.

Минулого тижня уряд Іва Летерма, втративши довіру своїх громадян, подав у відставку. Це сталося після звинувачень декількох членів уряду в чиненні тиску на правосуддя, що визнало незаконним продаж бельгійського банку «Fortis » французькій фінансовій групі BNP Paribas. Скандал вже встигли охрестити «Фортісґейтом».
Наразі офіційного визнання відставки уряду Летерма з боку королівського двору ще не надійшло. Якщо король Альберт ІІ не знайде швидкої і, хоча б, тимчасової заміни Іву Летерму, то доведеться проводити позачергові вибори. Такий розвиток багато політиків та експертів вважають катастрофічним в умовах економічного спаду та кризи фінансів.
Жоель Мільке, лідер партії франкомовних демократів-центристів закликала до здорового глузду. Вона заявила у понеділок, що «важливе не ім’я нового прем’єр-міністра, а якнайшвидше дійти згоди щодо уряду. Треба припинити всі ці «підкилимні» ігри. Я звертаюся до всіх: у теперішньому стані в країні, що переживає економічну та соціальну кризу, треба припинити чвари та бути мудрими. Нині не час для виборчих кампаній».
Протягом вихідних та понеділка бельгійський король проводив консультації та наради в намаганні швидко знайти заміну Летерму, що подав у відставку вже в четвертий раз.
Кого потягнув «човен», що тоне?
Власне, суть скандалу в тім, що у жовтні один із радників Іва Летерма направив листа судді, який займався справою продажу банку «Fortis». Раніше акціонери цього банку визнали надто низькою ціну, яку уряд запросив у BNP Paribas, і звернулися до суду. У листі радника поміж іншим була вказівка щодо «правильного» рішення суду, очима уряду. Одна з бельгійських газет «La Libre Belgique» навіть навела цитату з відвертою погрозою «човен, що тоне, може потягти і тебе», – звертався урядовець до судді.
Уряд подав у відставку відразу після того, як деталі листа просочилися до місцевої преси.
Різдво без прем'єра?
Наразі король, замість приготування різдвяної промови, шукає, кого б посадити у крісло прем'єра. Серед фаворитів ветеран бельгійської політики Жан-Люк Деан, прозваний у народі «Бульдозером» через свою манеру вести справи. Інші кандидати на крісло Летерма – нинішній міністр економіки Дід'є Рейндерс та колишній прем'єр Ґі Верховстадт.
Сьогоднішня преса припустила також новий варіант кандидатури на прем'єр-міністра. Вперше в історії Бельгії ним може стати жінка – голова фламандських християн демократів Маріан Тіссен.
Жан Фанієль, бельгійський політичний експерт у інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував можливі дії короля Альберта так: «Найвірогідніший сценарій – король приймає відставку, бо кредит довіри Іва Летерма цього разу підірваний набагато серйозніше, ніж у минулому. Проте, король також може й не розпустити свого уряду і не дати своєї згоди Летерму. Хоча цього разу уряд впав через фінансові та економічні причини, проте він живе під постійним політичним тиском останні 1,5 року. Цей уряд не мав великих перспектив, бо створювався протягом довгих місяців. Причиною цьому була різниця у поглядах франкомовних громадян та фламандців на майбутнє Бельгії».
Бельгія вже неодноразово зазнавала потрясінь через внутрішні чвари. Загальна причина розбрату в тому, що заможніші фламандці хочуть більшої автономії від економічно слабших франкомовних валлонців.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG