Доступність посилання

ТОП новини

Прем'єр до Президента в опозиції


Микола Кульчинський, Олег Білорус
Микола Кульчинський, Олег Білорус

Гості Свободи: народні депутати Микола Кульчинський (НУ) та Олег Білорус (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, чи має бути критика така або взагалі протистояння поміж президентом та прем’єром? Як ви вважаєте?
Олег Білорус: Я нещодавно відвідав Ірак на запрошення парламенту цієї країни, пробув там 7 днів, все побачив, мав зустрічі і переговори на всіх рівнях, починаючи з президента.
Порівняно з Іраком в Україні земний рай. І люди в Іраку просили і муки, і олії, і цементу, і зерна, і так далі, того, що називається критичний імпорт. Вони розраховують на Україну, яка колись, і вони це пам’ятають. Від імені СРСР зі своєї території, зі своїх ресурсів Україна давала 70% радянського експорту на Ірак. Там працювали тисячі робітників, інженерів…
Ну, це в минулому.
Таким чином, з одного боку, в нас криза, при чому криза влади. Я вважаю, що в цій кризі винні перш за все керівник держави, а це всенародно обраний президент.
- Пане Білорус, я поважаю Вашу точку зору. Я перепрошую, що я Вас перебиваю. Але…
Олег Білорус: Прошу мене не перебивати. Я повинен закінчити думку...
- Ну, було просте питання…
Олег Білорус: Тому що якщо Ви будете перебивати, то в нас розмови не вийде.
Коли дійшла мова до того, що президент роздає своїм банкам і цій групі банків в умовах кризи страшні квоти фінансів, грошової маси, яка потрібна на найневідкладніші, далі немає про що говорити.
Тому, коли Ви провокаційно сказали, до кого в опозиції БЮТ, ми в опозиції до мафії, яка тепер при владі. І Тимошенко як прем’єр відповідальний заявила, що ми цього терпіти далі не будемо. Оце і все.
- Я повторюю питання. Чи є нормальним (я хочу відповіді на питання, яке я поставив) протистояння президента і прем’єра?
Олег Білорус: Протистояння президента і прем’єра не є нормальним. Але один з них відображає інтереси народу, а другий з них відображає інтереси клану. І про це вже знають всі громадяни.
Тому сьогодні протистояння йде не прем’єра і президента, а йде протистояння громадян і верхівки влади, яка зрослася з бізнесовим кланом, яка робить зло в Україні.
Давайте будемо говорити правду.
- Пане Кульчинський, до Вас теж саме запитання. Чи є нормальним, коли є протистояння поміж президентом і прем’єром, які уособлюють владу у цій країні?
Микола Кульчинський: В країні стабільній, в країні з виробленою політичною традицією, в країні, в якій громадяни України шанують державність власну, то це, звичайно, є ненормальним явищем.
У країні, як спинається на ноги, яка має колосальний тиск російських спецслужб, російського уряду, російського президента таке протистояння теж ненормальне, але воно…
Микола Кульчинський
Тут треба говорити про засадничі речі, не змішувати площини. Бо коли пан Білорус говорить про те, що Ірак потребує нашого цукру, олії, зерна, то я хочу нагадати, що наше сільське господарство через дії прем’єр-міністра втратило біля 3 мільярдів гривень, бо квота на зерно, 5 мільйонів тон четвертого класу, на яких можна було заробити 2,5 мільярди, так і не дозволила вивезти!
Квоти на олію встановили такі, що тільки вашому олігарху Веревському, моєму земляку, дала можливість 100 тисяч тон олії вивезти, а всім іншим перевиробництво - і заводи стоять! На внутрішньому ринку вони не можуть ціни підняти.
І не треба тут виступати з чисто більшовицькими гаслами, бо всі злочинні політики приходили до влади одним і тим самим чином. Вони на комусь зосереджували ненависть, зло суспільства, спрощуючи питання далі, то винен Порошенко, то винен Балога, то винен НБУ, то винен президент.
І це робить Юля Володимирівна, таким чином руйнуючи українську державність. І я можу підозрювати, що сьогодні вона виконує замовлення російських спецслужб по знищенню української державності.
Через те це протистояння виходить з засадничих позицій. Бо як можна пояснити недопуск щорічного послання президента? Сьогодні Ющенко на прес-конференції згадував.
В цьому посланні йшлося про те, що вже в травні місяці спад сільського господарства мінус 6 був. А Юлія Володимирівна пожаліла в бюджет включити дотації нашим виробникам м’яса, а закуповувала його за кордоном.
- Я думаю, що сьогодні буде простіша програма…
Олег Білорус: Шановний колего…
Микола Кульчинський: Чекайте, я докажу до кінця!
Олег Білорус: …ми тут не на виробничій нараді.
Микола Кульчинський: У травні 2005 року президент просив у своєму посланні, якого ви не дали сказати, що взагалі є хамством надзвичайним і чисто більшовицьким хамством, по принципу якого ви й дієте і хочете знищити ту демократію і все на світі в Україні та всістися на шию українського народу!
У травні президент просив підтримати програму «Доступне житло». Ні в бюджеті 2008 року, ні в бюджеті 2009 року, а я ось передивився, його теж немає! А це формувало б внутрішній ринок металургії нашої. І про це президент говорив у своєму посланні, якого ви не дали виголосити!
Так що є протиріччя, коли президент обстоює справжні національні інтереси від популістських гасел, гасла, які призводять до знищення багатьох інститутів демократичних, де розбещується український виборець, найлегшим розв’язуванням питання, спрощуючи його, - це шлях, якими приходили такі політичні злочинці до влади, як Ленін, Сталін, Гітлер! І таким шляхом йде Юлія Володимирівна!
Олег Білорус: Слухайте, шановний колего…
- Я хотів би зауважити. Ну, не забувайте, ми маємо дарувати…
Я хотів би нагадати вам, що ми обговорюємо питання: «БЮТ в опозиції до кого?»
Ви можете…
Микола Кульчинський: До українського народу!
- …зробити нотатку, пане Білорус.
Я думав, що сьогодні програма була набагато простішою, але ми бачимо фактично продовження звинувачень взаємних, які лунають вже з вуст і президента, і прем’єра. І тут особливого відкриття немає.
Проте намагалися, ми хотіли б тут знайти певний конструктив. Не знаю, чи вийде…
Шановні гості, що зупинить Тимошенко і Ющенка від публічної бійки, яку ми тепер спостерігаємо, і в яку ви так само вв’язалися?
Тому що все, що я тут почув з двох боків, воно не несе позитиву жодного. Це суцільний негатив і звинувачення взаємні.
Микола Кульчинський: Така реальність. Шлях український нелегкий.
- Так Ви ж самі сказали про втрату державності. Це не є утвердження держави. Це не є підсилення держави, публічна сварка президента і прем’єра. Це називається колапс держави.
Тобто, Україна як проект ризикує не відбутися, і української держави може не бути.
Микола Кульчинський: Романе…
Олег Білорус: Чекайте, шановні колеги, якщо ви будете розмовляти між собою вдвох, то я далі в передачі приймати участь не буду. Ви як ведучий, Романе, повинні давати по черзі слово.
- Я можу сказати, що в мене немає симпатій ані до БЮТ, ані до НУНС з усіма його складовими, немає симпатій і до Партії регіонів.
Якщо хочете, я Вам ставлю теж саме питання. Що зупинить Ющенка і Тимошенко від публічного взаємознищення?
Олег Білорус: Коли тут мій колега говорить про те, що Тимошенко зраджує народ, то ми це чули і чули протягом року з вуст Секретаріату Президента. От де корінь.
Олег Білорус
І де вже більше року з першого дня після призначення прем’єром Тимошенко, якого, може, й президент не хотів, але змушений був висунути кандидатуру, йде спланована, добре здиригована політична акція підриву демократичної коаліції і демократичного уряду, в якому як мінімум половина належить по квоті президента.
Таким чином я бачу тут одне. Я бачу інтерес нових президентських виборів.
Я неодноразово звертався і до президента, і до інших: забудьте, згадайте про Україну! Президенти приходять і відходять. Президент з 3% рейтингом не має шансів. Дбайте про Україну.
Замість цього – неоголошена війна. І в цій війні пустили в хід все аж до обвалу фінансової банківської системи України, коли з один місяць обвалили гривню. Спочатку підняли до 4,4, а потім обвалили до 12. ц
Це є що, патріотизм? Це є що, робота на народ? Це є національна зрада і державна зрада.
І неважливо, хто промовляє: чи глава секретаріату, чи президент. Президент відповідає за стан справ у державі. Він єдиний є глава держави. Його відповідальність найбільша…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

XS
SM
MD
LG