Доступність посилання

ТОП новини

Політична роз’єднаність загрожує Україні економічною катастрофою – американський експерт


Директор з питань зовнішньополітичних досліджень Інституту Брукінгс США Карлос Паскуаль
Директор з питань зовнішньополітичних досліджень Інституту Брукінгс США Карлос Паскуаль

Київ – Близько 200 політичних діячів зібрались у Києві на дводенну конференцію «Кордони Європи», що проходила 16-17 грудня. І вже вкотре її учасники констатували, що наближення чи віддалення України від «політичних кордонів» Європейського Союзу залежать значною мірою від неї самої, а точніше від політичної єдності в країні та визначеності її курсу. Та цього разу учасники зустрічі наполягали на нагальності цих завдань для української політичної еліти з огляду на економічну кризу, що насувається на Україну.

Карлос Паскуаль, Стівен Пайфер, Ніно Бурджанадзе, Гела Бежуашвілі, Олександр Кваснєвський, Анатолій Гриценко, Григорій Немиря – це лише початок списку відомих у світі політичних діячів, що з’їхалися до української столиці на конференцію «Кордони Європи».
Делегати обговорили демократію у світі, глобальні енергетичні проблеми, погляд новообраного президента США Барака Обами на відносини зі Східною Європою, перспективи України в контексті євроінтерграції.
Що стосувалось України, учасники конференції були єдині: країна повинна визначитись з політичним курсом та взятись за економічний розвиток. Неоднорідність поглядів у Києві на євроінтеграцію України прокоментував Радіо Свобода колишній посол в Україні, а нині віце-президент та директор програми зовнішньополітичних досліджень у Брукінгз-Інституті Карлос Паскуаль.
«Після революції Україна мала приголомшливі шанси наблизитись до Європи. Тут була політична воля наблизити Україну до ЄС. На жаль, відразу після революції Україну охопив політичний безлад, «помаранчева команда» втратила цей шанс. Зараз Україна повинна буде показати, що вона має об’єднаний парламент, єдину стратегію, єдину політику. Якщо ви це зробите, Європа знову відкриє для вас двері», – наголосив Карлос Паскуаль.
При цьому він зауважив, що відсутність єдиного політичного стрижня заважає Україні не лише розвиватись економічно, а може призвести до катастрофічних наслідків: «Якщо Україна зараз у політичній кризі, це вплине на розвиток економічний. Незабаром на Україну та українців може чекати потужний негативний удар. Це може завдати величезних проблем».
Як зупинити економічний спад?
Карлос Паскуаль 25 років працював у Держдепартаменті США над питаннями відносин із Радянським Союзом та Європою, він відповідав за політику щодо України та Росії. Отож, Радіо Свобода запитало експерта, що найважливіше має зробити влада, щоб зупинити економічний спад?
«Згуртований уряд, фокус на вирішенні економічних питань, політична прозорість, політична стратегія – це допоможе відновити зростання української економіки. У той же час, потрібно приділяти увагу людям, які відчули економічний спад. Варто впроваджувати заходи для допомоги постраждалим», – зазначив колишній посол США в Україні Карлос Паскуаль.
Конференцію «Кордони Європи» у Києві організували американський Брукінгз-Інститут, Фонд Віктора Пінчука, а також Ялтинська Європейська стратегія.
Брукінгз-Інститут – американська організація, що працює в галузі публічної політики. Його нинішній проект передбачає вивчення та сприяння регіонам на кордонах Європи, йдеться про Україну, Туреччину, західні Балкани та Кавказ, які прагнуть приєднатися до європейської спільноти.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG