Доступність посилання

ТОП новини

Криза кризою, а різдвяних кредитів в Угорщині поки що не цураються


Угорщина – Торгова лихоманка напередодні католицького Різдва 2008 року в Угорщині, за багатьма зовнішніми ознаками, не надто відрізнялася від попередніх років. Юрми покупців у крамницях меншими не стали і візочки їхні напівпорожніми бували досить рідко, як і гаманці відвідувачів. Однак статистика передріздвяного розпродажу цього року була дещо іншою, ніж торік, і не завжди свідчила на користь великих торгових центрів. Деякі з них недорахувалися звичних обсягів виручки, і після Нового Року вони скорочуватимуть персонал. Залишилися у виграші хіба лише окремі банки, які перед Різдвом ризикнули відкрити додаткові кредитні лінії у розрахунку на те, що пересічний угорець не пошкодує останніх грошей на подарунки своїм рідним. Отож до крамниць угорські покупці переважно заходили з грішми. Питання, однак, в іншому: яка частина цих сум була заробленою, а яка – позиченою в банку?

Прогнози угорських економістів щодо кредитоспроможності населення загалом не дуже втішні. За оцінками експертів, кожен третій боржник банку, найімовірніше, не зможе розрахуватися зі своїм кредитором, а кожна сьома банківська угода з клієнтами потребує ґрунтовного перегляду.
Індивідуальних, так би мовити, банкрутів і тих, хто хоче перенести сплату банківського боргу на пізніший термін, вже зараз є в Угорщині на 400 тисяч осіб більше, ніж торік. До речі, перед католицьким Різдвом багато угорців просто ігнорували фінансову кризу в світі і залюбки йшли до банку по нові кредити, не отримуючи жодної відмови.
Не всім така фінансова безтурботність до вподоби. Працююча пенсіонерка Ірен Варґа зовсім не схвалює наміру деяких своїх молодих співвітчизників залізти ще в більші банківські борги. «Досить дорого обійдуться ці кредити зараз людині. Раніше вони теж були недешеві, а нині й поготів. До того ж, це доволі ризикована справа». – каже пенсіонерка.

Бере у борг чужі гроші, а віддає кредитору свої, кровні

Втім, деякі молоді люди демонструють здатність вчитися на власних помилках. Вже заднім числом вони, так би мовити, наочно переконуються у правдивості відомого вислову, що, позичаючи, людина бере у борг чужі гроші, а віддає кредитору свої, кровні...
Молодий покупець Ґабор Югас ділиться власним сумним досвідом, і тому надалі буде обережнішим: «Одного разу я запізнився на місяць зі сплатою банківських відсотків і через це мав проблеми».
Однак у переддень новорічних свят не бракувало й тих, хто за звичкою брав у банку кредит на покупку різдвяних подарунків родичам. Серед них і Дюла Мака, чоловік передпенсійного віку. «Побачили оцей великий телевізор в універмазі і купили сину в подарунок на Різдво. Ціна товару зараз 139 тисяч форинтів (приблизно 650 американських доларів), а сплатити борг можна упродовж 10 місяців».
30 відсотків споживчих кредитів беруть саме наприкінці року
Зі схильністю людей робити приємне своїм рідним та близьким непогано обізнані місцеві банки. За статистикою, 30 відсотків споживчих кредитів на прохання клієнтів видають саме під кінець календарного року. Особливо популярними є так звані безпроцентні позички на придбання певних видів товарів, скажімо, побутової електротехніки. Завдяки їм у поточному році обсяг позичених грошей на руках у населення країни зріс до 900 мільярдів форинтів, або трохи менше 5 мільярдів американських доларів.
Аналізуючи динаміку кредитних потоків у сфері споживчого ринку, керівник будапештського банку «ЦеТеЛем» Янош Лендваї, зокрема, зауважив: «За останні місяці наші клієнти брали кредити не так активно, як торік. Хоча в цілому на початку року населення частіше позичало гроші в банках. Наприкінці року особливо відчувається те, що життєві умови клієнтів погіршилися».
Представник державної фінансової інспекції Іштван Біндер погоджується з думкою, що серед нинішніх банківських боржників трапляється чимало недисциплінованих людей, які не завжди можуть протистояти спокусам сезонного розпродажу товарів і завалюють рідних святковими подарунками. Але Біндер не знімає відповідальності і з самих банків. У випадку порушення нормативних умов кредитування держава одразу втручається, накладаючи солідний штраф на винних.
(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG