Доступність посилання

ТОП новини

Парламент проти Стельмаха: рішення за Президентом


Київ – Верховна Рада висловила недовіру усьому керівництву Національного банку України. Таке рішення ухвалили після попереднього звіту Тимчасової слідчої комісії, яка вивчала діяльність головного фінансового регулятора. Парламент вважає, що НБУ не зміг забезпечити стабільність національної валюти і вдавався до корупційних дій, тому вимагає від Президента внести подання на звільнення Володимира Стельмаха. Однак сам Президент заявив, що бачить позитивні тенденції стабілізації курсу гривні.

За ухвалення відповідної постанови про попередній звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки діяльності НБУ проголосували 380 народних обранців.
Верховна Рада визнала «процедури рефінансування, здійснені Нацбанком впродовж жовтня-грудня 2008 року непрозорими і упередженими на користь окремих фінансових структур, що мають ознаки корупції і які призвели до масштабної і різкої дестабілізації національної валюти та інфляції».
Також народні депутати в цілому визнали роботу НБУ в період фінансової кризи такою, яка не забезпечила основну функцію діяльності Нацбанку – стабільність національної валюти.
Верховна Рада звернулася до Президента Віктора Ющенка з вимогою невідкладно внести подання на звільнення Володимира Стельмаха з посади голови НБУ, а також подати на розгляд парламенту нову кандидатуру на цю посаду.
Усі звинувачення на адресу Нацбанку відкидає Валерій Литвицький, керівник групи радників Голови НБУ. Він наголосив: «Право парламенту приймати рішення. Право Президента – реагувати на це рішення. А що стосується Національного Банку, то ми й надалі будемо проводити політику стабілізації курсу гривні. Нашого внеску у зниження купівельної спроможності гривні на рівні інфляції – немає».
«Президент не може проігнорувати рішення Верховної Ради»
Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, вважає що все керівництво країни має винести конкретні уроки з ситуації, що склалася.
Найперше те, що Нацбанк не може втягуватися у політичний конфлікт між гілками влади і ставати на бік одного з учасників протистояння.
По-друге, Національний банк ухвалюючи якесь важливе рішення, має чітко знайомити суспільство із принципами, на яких виділяються ті чи інші кошти.
Також зрозуміло, що Національний банк має радикально покращити комунікацію з громадськістю. «НБУ має чітко й адекватно доводити свої оцінки економічної ситуації й докладно інформувати про свою політику», – переконаний професор Бураковський.
Експерт сподівається, що Національний банк допустився серйозних помилок і Президент вже не може проігнорувати рішення Верховної Ради.
Тож тепер слово за Віктором Ющенком. Поки реакції на рішення парламенту немає, зате відомо, що голова НБУ Володимир Стельмах разом із керівниками банків був на нараді у Президента, якраз у той момент коли парламент йому висловлював недовіру.
На цьому зібранні Віктор Ющенко сказав, що на цьому тижні «валютно-курсова політика і ринок спрацювали добре» і, що очевидні позитивні тенденції.
А крім того, висловився за доцільність запровадження щотижневих зустрічей НБУ з банкірами.
(Київ – Прага)

Довідка:
Пункт 18 частини першої статті 85 Конституції України: «до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG