Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ заявив, що подає до суду на Тимошенко


В інтерв`ю телеканалу «Інтер» у неділю бізнесмен Дмитро Фірташ сказав, що подає позов у британський суд на Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко за звинувачення у фінансових оборудках банк «Надра».

Бізнесмен наголосив, що Прем’єр-міністр висунула дуже серйозні звинувачення банку і він не має права мовчати. «Банк «Надра» – це п’ятий банк в країні, третій за обсягом готівкової мережі, тобто це банк, по суті, для населення, тому дуже важливо, щоб банк працював нормально», – зауважив він.

За словами Дмитра Фірташа, всі кошти від Національного банку України банком були отримані під його особисту гарантію. Він підкреслив, що всі ці кошти пішли на виплату вкладникам та виплату зовнішніх боргів.

Бізнесмен зауважив, що заяви Юлії Тимошенко про причетність до незаконних оборудок негативно могли вплинути на долю банку. Він наголосив, що після краху «Промінвестбанку» українська банківська система б не витримала «падіння» ще одного банку.

Крім того, Дмитро Фірташ наголосив, що цей позов має бути й показовим: «В цій країні за 16 років жоден чиновник ніколи не відповідав за свої вчинки. Я б дуже хотів, щоб це стало дуже зрозумілою відповіддю для всіх».

20 грудня Юлія Тимошенко заявила, що в результаті незаконних операцій, здійснених через банк «Надра», їхні організатори, серед яких – Президент України Віктор Ющенко, голова Нацбанку Володимир Стельмах і глава Секретаріату Президента Віктор Балога, планували заробити 4,55 мільярда гривень.

За словами прем`єра, із 7,1 мільярда гривень, виділених банку «Надра» Національним банком, на повернення депозитів пішло 100 мільйонів гривень, на видачу кредитів – 500 мільйонів гривень, а сума, що залишилася, була конвертована у валюту за курсом НБУ, який був значно нижчим за ринковий курс.

Потім, сказала Юлія Тимошенко, з урахуванням зростання курсу планувалося перевести валютні кошти в гривню, і після зміцнення гривні на рівні приблизно 6 гривень за долар знов перевести у валюту.

«Вони планували через таку операцію купити гривню у великому обсязі, потім тримати на рахунках і чекати, поки (курс) гривня-долар стане на своє місце – 6-6,5 гривні за долар, і після цього купити долари… Це давало їм можливість заробити чистими за буквально декілька десятків днів 4 мільярди 550 мільйонів гривень. І безумовно, в цьому були задіяні всі учасники процесу: Президент, голова Нацбанку, пан Шаповал його заступник, Дмитро Фірташ і Віктор Балога, який був асистентом всієї цієї операції», – заявила прем`єр.

Також Юлія Тимошенко зазначила, що цього року дефіциту долара в Україні не було, і за наявності 131,8 мільярдів доларів попит був лише на 84,9 мільярдів доларів.

«Ці цифри доводять, що ніякого дефіциту долара на внутрішньому ринку України не було», – сказала прем’єр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG